Denník N

Solidárni s Bielorusmi: Boris Kollár nazval Lukašenka diktátorom, po paláci vysvietili na bielo-červeno aj Hrad

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Zásahy proti demonštrantom v Bielorusku odsúdil aj predseda parlamentu Boris Kollár. Premiér Igor Matovič prijal bieloruského veľvyslanca, kritického k Lukašenkovmu režimu.

Vedenie slovenského parlamentu dalo nasvietiť Bratislavský hrad na bielo-červeno. Ide o prejav solidarity s občanmi Bieloruska, ktorí už vyše týždňa protestujú proti sfalšovaným prezidentským voľbám a krutým zásahom bezpečnostných zložiek.

Vo farbách pôvodnej bieloruskej národnej vlajky, používanej po získaní nezávislosti v roku 1991 do roku 1995, ktorú si za svoj symbol zvolili demonštranti, už od soboty 15. augusta svieti večer aj Prezidentský palác.

Ku kritikom režimu prezidenta Alexandra Lukašenka sa tak pridal aj predseda Národnej rady Boris Kollár z hnutia Sme rodina. S nápadom na vysvietenie hradu prišiel podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorému sa Kollár za to poďakoval.

Kollárovo hnutie máva na mnohé zahranično-politické otázky trochu iný pohľad ako zvyšok vládnej koalície. Kollárovým partnerom v Európe je napríklad aj bývalý taliansky minister vnútra Matteo Salvini a politici hnutia v minulosti označovali sankcie EÚ voči Rusku pre anexiu Krymu „za pokrytecké“.

Kollár pri nástupe do funkcie predsedu parlamentu vyhlásil, že svoju zahraničnú politiku bude koordinovať s vládou a prezidentkou.

Foto N – Vladimír Šimíček

Kollárov predchodca režimu nadbiehal

Predseda parlamentu na brífingu k rozsvieteniu Bratislavského hradu nazval Lukašenka „diktátorom, ktorý flagrantne porušil ľudské práva“.

„Chceme vyslať jasný signál, že myslíme na ľudí, ktorí aktuálne bojujú za ľudské práva v Bielorusku. Politika je o symboloch, tak sme sa rozhodli že vysvietime hrad vo farbách starej vlajky Bieloruska, ktorú aktuálne používajú ľudia, ktorí bojujú za ľudské práva. Pevne sa za nich modlíme a veríme, že sa v Bielorusku nezopakuje rok 1968, ale že to bude rok 1989.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Boris Kollár

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie