Denník N

U Kičuru šili tendre na mieru víťazovi – o nákupoch v štátnych rezervách vypovedajú úradníci

Kajetán Kičura. Foto – TASR
Kajetán Kičura. Foto – TASR

Tender na nákup tankov a mostov pripravoval priamo na úrade zamestnanec firmy, ktorá mala vyhrať.

Kde zobral bývalý šéf štátnych hmotných rezerv a Ficov priateľ Kajetán Kičura peniaze na zlaté tehličky, byty v Bratislave či luxusné auto? Prečo je teraz vo vyšetrovacej väzbe a aká je šanca, že ho odsúdia?

Na viaceré z týchto otázok dávajú odpovede uznesenia Špecializovaného trestného súdu, ktoré sprístupnil Denníku N. Hoci je uznesenie anonymizované, z jeho kontextu sú jasné mená aj firmy, ktorých sa týka. V dokumente sa na základe výpovedí svedkov a zistení polície podrobne opisuje, ako Kičura a spol. manipulovali s verejnými obstarávaniami. Dokument naznačuje schému, akou tiekli úplatky, sumarizuje, akú škodu spôsobili, a ukazuje, že dôkazov proti nemu je veľa. V jeho neprospech svedčili aj viacerí jeho podriadení.

Kičura je okrem prípadu podozrenia z korupcie pri zákazke na špeciálny materiál pre firmu ZVS Holding obvinený aj z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, z machinácií pri verejnom obstarávaní a z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Naraz s Kičurom obvinili minulý mesiac aj šéfa jednej zo sekcií hmotných rezerv Jozefa Jantoša, ktorý bol Kičurovou dvojkou.

Prípad sa týka dvoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie