Denník N

Neurológ: Borelióza sa dokáže maskovať za iné choroby. Nakazených je aspoň desaťkrát viac

Neurológ Tomáš Bouzek. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Neurológ Tomáš Bouzek. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Veľkým problémom je, že u mnohých pacientov nefungujú základné diagnostické testy, vraví český neurológ Tomáš Bouzek, ktorý bol aj osobným lekárom Václava Havla.

Každý rok sa v ordinácii stretáva s prípadmi, keď pacientovi diagnostikovali roztrúsenú sklerózu, aj keď testy neskôr ukázali, že ide primárne o boreliózu.

Vysvetľuje, že týmto pacientom nikto nemeral protilátky proti boréliám ani im nerobili iné laboratórne vyšetrenia. Nebezpečná borelióza, ktorú prenášajú kliešte, pritom dokáže v pokročilej fáze zasiahnuť celý nervový systém človeka.

Do vašej ordinácie prichádzajú pacienti, u ktorých borelióza zasiahla nervovú sústavu. Aké majú problémy?

Sú to veľakrát ťažké príznaky od ostrých bolestí končatín či chrbtice cez ochrnutie lícneho nervu po zvyčajne jednostranné oslepnutie, občas aj rozvíjajúci sa boréliový zápal mozgu s poruchami sústredenia a koordinácie či demencia.

Mal som aj prípad pacienta, ktorý sa liečil na psychiatrii pre úzkosti a depresie, ale lekár po čase začal mať v spojitosti s jeho bolesťami kĺbov podozrenie na boreliózu. To sa potvrdilo a po vyliečení prešli aj depresie a úzkostné stavy.

Ako rýchlo sa baktérie boreliózy dokážu dostať do nervovej sústavy človeka?

Všeobecne sa uvádzajú dva až tri mesiace, mal som však pacienta, u ktorého sa začala rozvíjať boréliová encefalitída zhruba šesť týždňov od prisatia kliešťa. Ale to je skôr výnimočné, navyše sa nikdy nedá s istotou určiť, z ktorého kliešťa aktuálna nákaza je.

Na druhej strane je potrebné povedať, že imunita väčšiny ľudí sa s boreliózou dokáže popasovať a uzdravia sa bez komplikácií aj sami. Ale zhruba pri desiatich percentách chorých môžeme predpokladať komplikácie.

Niektorí pacienti sa nám v článku zverili s tým, že im praktickí lekári neurobili včas laboratórne vyšetrenia na boreliózu, aj keď im hlásili, že mali kliešťa. K odborníkom sa potom dostávajú, až keď už sú v neskoršej fáze ochorenia. Akú s tým máte skúsenosť?

Mám podobné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie