Denník N

Zbierka na pomoc Bielorusom láme rekordy. Lukašenko už nemá svoju väčšinu, vraví jeden z iniciátorov

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

V utorok večer znovu vyšli do ulíc tisíce Bielorusov. Pokrikmi „Každý deň!“ a „Až do konca!“ dávali Alexandrovi Lukašenkovi najavo, že sa tak skoro nevzdajú. Protesty pokračovali aj v stredu ráno a polícia vyháňala ľudí od fabriky MTZ, kde sa vyrábajú traktory.

Od začiatku protestov v Bielorusku polícia zadržala viac ako sedemtisíc ľudí (časť z nich už prepustili) a zbila stovky demonštrantov. Počas protestov zomreli najmenej traja ľudia, treťou obeťou je Gennadij Šutov, ktorý zomrel po zásahu polície v Breste.

Šutov bol dva dni nezvestný. Ukázalo sa, že bol v nemocnici, kam ho previezli po tom, čo ho na ulici zasiahol výstrel. Nezvestní sú aj ďalší ľudia, Bielorusi sa preto obávajú, že skutočný počet obetí represií bude vyšší.

Obetiam represií zo strany štátu pomáha aj zbierka, za ktorou stojí skupina ľudí okolo mediálneho analytika Laksieja Lavončyka. Existuje už niekoľko rokov, no po sfalšovaných voľbách z 9. augusta a následných demonštráciách vyzbierala rekordne vysoké sumy.

Denne pribúdalo aj 400-tisíc eur a už vyzbierali viac ako 2,2 milióna eur. „Teraz sa to spomalilo, ale stále denne dostávame asi 100-tisíc eur, pretože sa objavuje čoraz viac dôkazov o mučení vo väzení. Neočakávali sme, že sa to takto vyvinie,“ vraví pre Denník N Lavončyk.

Pôvodným úmyslom bolo pokryť právne náklady ľudí, ktorých zadržali ešte pred voľbami. Po tom, čo bezpečnostné zložky tvrdo potlačili prvé protesty, začali podporovať aj ľudí, ktorí počas nich utrpeli zranenia alebo boli mučení políciou.

Príbehy, ktoré nepatria do 21. storočia

Správy o mučení považuje Lavončyk za jeden zo zlomov, ktorý spôsobil to, že Lukašenko prežíva najväčšiu existenčnú krízu za svojich 26 rokov pri moci. Ľuďom, ktorých zasiahli represie, ponúkajú aj možnosť prehovoriť o svojich príbehoch v médiách, na ktoré majú kontakty.

„Už takto zverejnili viacero príbehov. Všetky sú za hranicou a je nepochopiteľné, že sa to môže diať v Bielorusku v 21. storočí,“ vraví Lavončyk a spomína prípad, keď demonštrant ostal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie