Denník N

Juan Guaidó: Venezuela skolabovala. Madurovi pri jeho fraške nebudeme asistovať

Juan Guaido. Foto - ap
Juan Guaido. Foto – ap

Dočasný prezident Venezuely Juan Guaidó, ktorého v júli uznalo aj Slovensko, rozpráva, ako vyzerá Venezuela po siedmich rokoch vlády Nicolása Madura. „Venezuela skolabovala, je ako štát, ktorý zničila vojna. Maduro sa k nám správa ako k teroristom,“ vraví venezuelský opozičný líder a opisuje, ako diktatúra prenasleduje svojich kritikov.

Rozpráva aj o tom:

  • ako Maduro pomáha pašerákom drog a kedy by mohol skončiť,
  • prečo je preňho podpora zo zahraničia dôležitá,
  • prečo opozícia nejde do volieb, ktoré na december vypísal režim,
  • čo si myslí o májovom pokuse o prevrat.

Začnime témou, ktorá sa Slovenska týka najviac. V júli vás Slovensko uznalo ako dočasného prezidenta Venezuely, za ktorého ste sa vyhlásili ešte v januári minulého roka. Aký význam má pre vás uznanie zo strany štátu, ako je Slovensko?

Medzinárodná a diplomatická podpora je pre nás veľmi dôležitá. Najmä v situácii, keď diktatúra umlčiava a väzní svojich oponentov či ich dokonca vraždí, ako to vo svojej správe zdokumentovala vysoká predstaviteľka OSN pre ľudské práva Michele Bachelletová, ktorá hovorila o 66 obetiach. Je to dôkaz toho, že náš hlas bol vypočutý a že je pochopený boj, ktorý vedieme proti totalitnému režimu.

Ono to totiž nie je o polarizovanej spoločnosti alebo o boji o moc. Celý štát bojuje o to, aby mohol žiť dôstojne. Bojujeme za právo na vzdelanie, zdravotnú starostlivosť či dokonca stravu. Uznanie má zmysel práve preto, že podporuje férový zápas za demokraciu, slobodu a naše základné práva. V mene všetkých Venezuelčanov zaň ďakujem.

Slovensko sa vlani nepridalo k prvej vlne štátov, ktoré vás postupne uznali. Dnes je týchto štátov a organizácií viac ako 60, ďalšie podporujú parlament, ktorý vediete. Prešiel však viac ako rok a pol a Maduro je stále pri moci. Nestratili ste vieru, že by sa situácia mohla zmeniť?

Maduro je porazený politicky aj diplomaticky. Dokazuje to aj podpora slovenskej vlády. Stále však kontroluje represívne zložky, ktoré pomáhajú udržať diktatúru pri moci. Patria tam aj špeciálne zložky FAES (vznikli v roku 2017, oficiálne na boj proti terorizmu a zločinu, OSN ich viní zo zabitia tisícok Venezuelčanov – pozn. red.), ktoré by určite mali byť označené za teroristickú skupinu, pretože za posledné tri roky zabili približne 18-tisíc ľudí, čo potvrdila aj organizácia Human Rights Watch.

Maduro spolupracuje aj s kolumbijskými povstaleckými skupinami, ako sú ELN či zvyšky hnutia FARC. Toto drží diktatúru pri moci a proti tomu stojíme. Maduro podporuje teroristov a Venezuela potrebuje zmenu, aby sa zachránili životy ľudí a aby sa do krajiny vrátila dôstojnosť a stabilita.

Netýka sa to však len Venezuely, ide o stabilitu celého regiónu. Z Venezuely utieklo päť miliónov ľudí a spriatelené štáty ako Kolumbia, Ekvádor či Peru ich prijali. No je jasné, že milióny migrantov ovplyvnili ich zdravotníctvo, bezpečnosť aj sociálne systémy. Kultúrne sme si podobní, týka sa to jazyka aj náboženstva, ale je to regionálna kríza. Videli ste to aj v Európe, kde sú infraštruktúra aj inštitúcie na vyššej úrovni, no migračná kríza u vás spôsobila obrovské problémy.

Kde je bod zlomu, ktorý by mohol spôsobiť pád Madurovho režimu? Skončí, ak stratí podporu v bezpečnostných zložkách?

Videli sme mnoho zábleskov, ktoré naznačovali možnosť, že sa to stane. Asi najevidentnejší bol prípad Cristophera Figueru, ktorý riadil Madurovu spravodajskú službu. Figuera prehovoril aj o tom, ako Maduro nariadil, aby moju matku zavreli do basy. Dvanásť rokov pracoval aj pre Cháveza a bol mu veľmi blízky. Potom otvorene a jasne povedal, čo robia tajné služby.

Hlavnou prekážkou, ktorá bráni prelomu, je dnes spravodajská činnosť kubánskych služieb aj mučenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie