Denník N

Nestál takmer nič a už stihol zarobiť milióny dolárov. Príbeh filmu, ktorý sa stal hitom vďaka korone

Foto - Bontonfilm
Foto – Bontonfilm

Pozoruhodnejší než americký horor Démon zatratenia (The Wretched) je príbeh za ním.

Ben je obyčajný americký tínedžer. Má sedemnásť rokov a rozvedených rodičov. Do mestečka pri jazere prichádza na prázdniny, pomôcť svojmu otcovi a brigádovať. Ben si všimne, že ich suseda je nejaká čudná.

Ešte čudnejšie reagujú ľudia, keď zmizne jej malý syn. Nikoho to netrápi, akoby neexistoval. Na dverách sa objavujú záhadné znaky, na verande usychajú kvety. A keďže sme v americkom horore, do mesta sa zakráda pradávne zlo z lesa…

Mávnutie motýlích krídiel v Číne vraj môže spôsobiť hurikán v Amerike, vraví známa poučka. Aktualizované to vyzerá tak, že mávnutie netopierích krídel v istej čínskej provincii obrátilo hore nohami celý známy svet vrátane filmového priemyslu. A ten sa teraz neveriacky pozerá na úspech hororu The Wretched, z ktorého sa stal nepravdepodobný víťaz koronovej sezóny.

Nehrajú v ňom známi herci, nevznikol vo veľkom štúdiu. Stál tak málo peňazí, že nestál takmer nič. V svojom žánri nie je ničím prelomový. Generická hudba, neobratný scenár, nevýrazné postavy. Jedno mu však neupriete: že je to fenomén, čo potrebuje vysvetlenie.

Jedna časť záhady obrovského úspechu, ktorý nikto nepredvídal a ani ho, samozrejme, predvídať nemohol, je, že lacný nezávislý hororový príbeh – uvádzaný na Slovensku s názvom Démon zatratenia – sa ocitol v správnom čase na správnom mieste.

Úspech ako Avatar

Keď na jar na Ameriku udrela korona, väčšina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie