Denník N

Píše knihy o Arsenale: Wenger mal odísť skôr. Je zvláštne, čo sa teraz stalo so skautingom

Foto - archív J. S.
Foto – archív J. S.

Arsenal patril k najlepším klubom sveta, v posledných rokoch však upadá a v Premier League sa trápi. Pre pandémiu COVID-19 vyhodil desiatky zamestnancov, vrátane takmer všetkých ľudí, ktorí klubu vyhľadávali talenty.

„Mám päťdesiat rokov. Pre moju generáciu fanúšikov je neakceptovateľný fakt, že Arsenal nemá pevnú defenzívu,“ hovorí Jon Spurling, autor kníh Highbury (2006) či Rebels for the Cause (2003).

Arsenal je klub s bohatou históriou. Stačí súčasný tím na jeho ambície?

Všetci budú súhlasiť, ak poviem, že sila Arsenalu v priebehu poslednej dekády zjavne klesla. Vzostupy a pády sú však súčasťou histórie každého klubu. Realita je taká, že náš milionársky vlastník (americký podnikateľ Stan Kroenke – pozn. red.) nechce siahnuť do vrecka tak hlboko, ako to napríklad robí Chelsea či Manchester City, a investovať do hráčov.

Arsenal však zároveň tvrdo bojuje, ak chce niektorého hráča naozaj získať. Ak však zoberieme do úvahy veľkosť, postavenie, históriu aj polohu Arsenalu, povedal by som, že klub nedosahuje svoj plný potenciál. A platí to už dlhšie.

Fanúšikovia spomínali, že tento tím nehrá spôsobom, aký bol pre Arsenal typický. Je to iba lenivá generalizácia vyplývajúca z toho, že priaznivcom chýba slávna minulosť?

Mám päťdesiat rokov. Pre moju generáciu fanúšikov je neakceptovateľný fakt, že Arsenal nemá pevnú defenzívu. Najlepšie tímy „Gunners“ (Kanonierov) v histórii – pod vedením manažérov ako Bertie Mee, George Graham či Arséne Wenger – vždy vedeli brániť. Vo futbale všetko vychádza z kvalitnej obrany. Ak vaša obrana nie je rozhodná a organizovaná, potom staviate svoj tím na piesku. Nejde teda o plakanie za históriou. Je to iba zdravý rozum. Roztrasená obrana, akú má Arsenal teraz, jednoducho všetkých ostatných hráčov zneistí.

Bývalý kapitán Mikel Arteta sa stal manažérom v decembri. Nikdy predtým neviedol žiadny klub ako hlavný tréner. Myslíte si, že v krátkom čase mal zásadný vplyv?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie