Denník N

Skončí Lukašenko ako Ceaușescu?

Bielorusky pri pokojnom proteste proti represiám. Foto - TASR/AP
Bielorusky pri pokojnom proteste proti represiám. Foto – TASR/AP

Čím bude Lukašenkovo volanie o pomoc z Ruska hlasnejšie, tým hlasnejšie sa bude Putin smiať. Nateraz posiela do Bieloruska trolov a nie tanky.

Autor je poľský politológ

V istom momente všetci diktátori začnú veriť svojim vlastným klamstvám. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko je toho žiarivým príkladom, pretože sa správa, akoby naozaj získal 80 percent hlasov vo voľbách, ktoré nechal on sám sfalšovať.

Riskli to aj robotníci

Dňa 17. augusta, teda v čase, keď sa v menších i väčších bieloruských mestách konali pokojné protesty, navštívil bieloruský prezident Minský závod kolesových traktorov MZKT a Minskú automobilovú továreň MAZ. Obe fabriky hrajú životne dôležitú úlohu, nielen čo sa týka ekonomiky krajiny, ale tiež jej národnej identity. A obe slúžili ako základ Lukašenkovej moci. Každý, kto videl robotnícky bytový komplex na Socialistickej ulici v Minsku, porozumie, prečo je to tak. Pre „človeka každodenného života“, ako zvykol hovoriť poľský disident Jacek Kuroń, sú tieto obydlia rozhodne nadštandardné.

No napriek tomu, keď sa týmto pracovníkom Lukašenko tento týždeň prihovoril, nepočul od nich „Pomôžeme“, ale skôr „Uchodi“, teda „Odíď“ či „Strať sa“. (Vlastne bolo počuť aj silnejšie heslá, ako napríklad „Zastreľ sa“.) Táto epizóda má historickú paralelu, ktorá by Lukašenka mala znepokojovať. Keď sa rumunský diktátor Nicolae Ceaușescu v decembri 1989 prihovoril obrovskému protestnému davu, aj jemu skákali do reči a ponižovali ho. Krátko nato prišiel o moc.

Posmešky, ktoré robotníci adresovali prezidentovi, môžu fatálne podkopať jeho obrannú stratégiu, ktorou je vytváranie dojmu, že len on dokáže kontrolovať situáciu. Odkaz, ktorý sa snaží šíriť, znie: „Som garant stability. Nemáte až taký zlý život. Neriskujte to.“

Nepodľahli strachu

Táto stratégia vysvetľuje, prečo nedávno zinscenoval šou, v rámci ktorej polícia pred televíznymi kamerami zatýkala ruských žoldnierov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie