Denník N

Verím, že pani Pietruchovú pozitívne prekvapíme, hovorí nová šéfka odboru Brixová

Zuzana Brixová. Foto N - Vladimír Šimíček
Zuzana Brixová. Foto N – Vladimír Šimíček

V polovici augusta nastúpila na čelo odboru rovnosti žien a mužov na ministerstve práce Zuzana Brixová, bývalá právnička slovenských biskupov a lobistka konzervatívnej organizácie v Bruseli.

Agendou Zuzany Brixovej má byť boj s domácim násilím a posilnenie žien na trhu práce. Nová riaditeľka odboru rovnosti žien a mužov na ministerstve práce zo svojho okolia pozná príbehy, keď žena automaticky dostala nižší plat ako jej mužský kolega, a znevýhodnenie v pracovnej sfére zažila aj ona sama.

„Nevedela som si predstaviť, ako zamestnávateľovi na pohovore vysvetlím, že mám dve malé deti, s ktorými budem musieť byť doma, keď budú choré. Ako mu vysvetlím, že za tento plat nemôžem pracovať, pretože si zaň nebudem môcť dovoliť ani škôlku a už vôbec nie jasle,“ hovorí Brixová.

V rozhovore opisuje aj to, ako vyzerá práca konzervatívnej lobistky, prečo by Slovensko podľa nej malo odmietnuť Istanbulský dohovor, či bude používať pojem rodová rovnosť a ako chce uľahčiť spolunažívanie párom rovnakého pohlavia.

Vaša predchodkyňa Oľga Pietruchová o vašom príchode na ministerstvo povedala, že odbor je týmto odovzdaný do rúk katolíckej cirkvi. Vidíte to podobne?

Cítim potrebu najskôr sa pani Pietruchovej poďakovať za prácu, ktorú odviedla. Som tu tretí deň a vidím, aké je to neskutočne ťažké. No myslím si, že v tomto tvrdení sa mýli. Odhadujem, že asi 80 percent zamestnancov, ktorí pracujú na rôznych ministerstvách a v orgánoch verejnej správy, je pokrstených alebo je členmi cirkví a neznamená to, že tieto miesta padli do rúk konkrétnej cirkvi.

Vy ste pred nástupom na odbor viedli legislatívne oddelenie Konferencie biskupov Slovenska. V rozhovore pre denník Postoj ste povedali, že je zvláštne, že o vás médiá písali ako o právničke biskupov. Prečo je to zvláštne?

Pretože to bolo jedno z mojich najkratšie trvajúcich zamestnaní. Viem si predstaviť, že to ľudí zaujme, kto nám to tam ide. Takže rozumiem logike, prečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Istanbulský dohovor

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie