Denník N

Pravda o umelcovi nie je znesvätením jeho umenia

Monografia Kunderu, ktorú napísal Jan Novák. Foto - Argo/Paseka
Monografia Kunderu, ktorú napísal Jan Novák. Foto – Argo/Paseka

(Ad Kniha o Kunderovi je vyčerpávajúci pamflet proti spisovateľovi)

So záujmom i pôžitkom som si prečítal knihu Jana Nováka s názvom Kundera: Český život a doba. Peter Darovec napísal zdrvujúcu kritiku tejto knihy a jej autora. Vraj nenapísal životopis, ale pamflet, prináša odhalenia o živote slávneho spisovateľa, ktoré sú podľa Darovca zbytočné, hlúpe či trápne, a Novákove postupy sú občas priam odpudzujúce.

Metódy detektíva Nováka

Darovec, ako aj viacerí ďalší recenzenti Novákovi vyčítajú, že ešte pred napísaním prvej strany životopisu mal v mysli základnú tézu o Kunderovi a v spisovateľových knihách, jeho starších rozhovoroch, v dobovej tlači či vo vyjadreniach ľudí, ktorí ho poznali, už len hľadal dôkazy, ktoré by jeho tézu potvrdzovali.

Aj ja som natrafil na niekoľko miest v Novákovej knihe, keď som zapochyboval, či čítam naozaj komplexný a objektívny životopis o najslávnejšom českom žijúcom spisovateľovi. Napríklad v jeho závere venovanom Kunderovej príprave na odchod do Francúzska v roku 1975 Novák cituje záznamy ŠtB.

Tá zistila, že v malej skupine ľudí, s ktorými sa Kundera prišiel osobne rozlúčiť, bol aj Dominik Tatarka. Tatarka mal už v tom čase zakázané písať, jeho diela zmizli z knižníc a pre režim bol pravicovým živlom. Novák však nijak neokomentoval, že Kundera sa stretol práve s Tatarkom. Akoby to nezapadalo do jeho obrazu Kunderu ako človeka, ktorý bol zbabelý otvorene sa postaviť totalitnej zlomoci.

Treba však tiež povedať, že správa o Milanovi Kunderovi, ktorú Novák svetu podal, je vyčerpávajúca a na mnohých miestach podložená prameňmi aj argumentmi.

Novák s archivárskou dôslednosťou opisuje mladé roky začínajúceho básnika a vyvracia jeho klamstvá, ktoré po odchode z Československa narozprával zahraničným médiám – o tom, ako ho vyhodili z univerzity (nevyhodili), ako sa stal robotníkom (nestal) a s potulnou kapelou hrával po krčmách, aby si privyrobil (nehrával). Takýchto pokusov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie