Denník N

Rodičia detí, ktoré majú astmu alebo sa len boja nosiť rúško, začínajú byť nervózni a pýtajú sa na školské výnimky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Konzílium epidemiológov pripravuje výnimky pre deti so zdravotnými problémami, budú však platiť len pre vážnejšie diagnózy. Zverejniť by ich chceli do začiatku školského roka.

Rúška budú na školách jedným z dôležitých prvkov prevencie nákazy koronavírusom, ktorého rozšírenie dosiahlo na Slovensku nový vrchol. V prvých dvoch septembrových týždňoch budú rúška povinné pre všetky deti na školských chodbách, žiaci druhého stupňa a študenti stredných škôl ich majú mať nasadené aj v triedach.

Na stúpajúce čísla nákazy sa pozerajú s nervozitou rodičia, ktorých deti majú nejaké ťažkosti – od astmy až po autizmus. Pýtajú sa, či musia napriek vysokému počtu nakazených poslať svoje deti do školy alebo majú právo na nejakú výnimku. S podobnými otázkami sa však ozývajú aj rodičia, ktorých deti nechcú nosiť rúška napríklad preto, že sa ich boja.

Konzílium odborníkov pripravuje výnimky, majú sa však týkať len detí s vážnejšími diagnózami. Pre drvivú väčšinu detí teda bude platiť povinnosť nastúpiť v septembri do školy aj s rúškami – či sa to ich rodičom páči, alebo nie.

V dedine sú traja nakazení, môj syn má astmu

Marta žije v dedinke Lúka v Trenčianskom kraji, v ktorom sa aktuálne nachádza najviac prípadov koronavírusu. Troch nakazených majú priamo v dedine, ďalší šiesti sú v susedných obciach. Deti zo všetkých týchto dedín sa v septembri stretnú v jednej škole. „Jedno z pozitívnych by malo byť aj dieťa, čo chodí do škôlky s mojím druhým dieťaťom, takže tá hrozba sa stala veľmi reálna,“ hovorí Marta.

Jej druhý syn trpí astmou a ona sa povinnej školskej dochádzky bojí. „Vie sa, že choroba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie