Denník N

Založil portál pre doučovateľov: Niektorí vďaka nám zarobia tisíce eur mesačne, lebo nie sú len lektormi, myslia aj obchodnícky

Juraj Svinčák. Foto N – Pavel Bielik
Juraj Svinčák. Foto N – Pavel Bielik

S rozvinutou krajinou prichádzajú vyššie nároky na vzdelanie. Ak by bol na Slovensku systém lepší, zmenil by sa aj dopyt, tvrdí Juraj Svinčák.

Juraj Svinčák a Tomáš Palkovič sú od roku 2012 autormi online platformy Meet’n’learn, ktorá združuje komunitu lektorov v ôsmich krajinách Európy. Na Slovensku funguje pod doménou doučma.sk. V súčasnosti má projekt 40-tisíc registrovaných doučovateľov a medziročne rastie o 20 – 30 %. Počas pandémie dokonca integrovali nový videokonferenčný systém podobný aplikácii Zoom, ktorý uľahčil online doučovanie.

V rozhovore hovorí:

  • že pandémia ich ovplyvnila pozitívne;
  • prečo úroveň školstva nebola pri spúšťaní projektu taká dôležitá;
  • ako funguje ich biznis model;
  • prečo si hneď trúfli na rozvinuté krajiny;
  • či ide o sezónny biznis.

Založili ste platformu preto, že ľuďom na Slovensku chýba kvalitné doučovanie?

Skôr sme mali pocit, že ide o službu, ktorá je vždy žiadaná a bude po nej dopyt. Vždy budú ľudia túžiaci zlepšiť sa v konkrétnej oblasti, ale aj študenti, ktorí si chcú zlepšiť známky.

Takže ste do toho nešli s tým, že u nás nefunguje školstvo, a preto chcete vyplniť zdanlivú dieru.

Úroveň školstva nebola kľúčová pri rozhodovaní o tom, či projekt robiť alebo nerobiť. Hlavne sme chceli ponúknuť online platformu, ktorá používateľom uľahčí hľadanie a samotnú komunikáciu s doučovateľmi. Spomínam si, že riadkové inzercie či papieriky na nástenkách v supermarketoch boli úplne bežné, pritom ich čítanie bolo nekomfortné a zdĺhavé. Neviete, ako vyzerá a aký je kvalitný tútor, ktorého oslovujete. Chýbal tu akýkoľvek prvok dôvery.

Vy ste teda dôveru zvýšili?

V našom regióne sa s jej úrovňou ľudia zatiaľ vedia uspokojiť, ale stále to nie je dostatočné a pracujeme na tom, lebo zahraničný trh si už pýta viac.

V akom zmysle?

Zaujíma ich napríklad výpis z registra trestov alebo iný spôsob overovania tútora, ktorého chcete osloviť. My vám dnes umožníme vytvoriť si u nás účet s povinnou profilovkou. Overujeme tiež správnosť e-mailových adries, profily na sociálnych sieťach a sledujeme referencie od študentov.

Asi sa zhodneme, že keby bol školský systém u nás efektívnejší, podobný biznis by nemusel tak dobre fungovať. Podľa portálu Finstat.sk vám v rokoch 2016 – 2018 narástli tržby o viac ako dvojnásobok.

Môžeme o tom polemizovať, ale asi áno. Podobný biznis by bolo náročnejšie rozbiehať, keby bolo školstvo napríklad na úrovni Fínska. Na druhej strane však úspešne fungujeme aj na rozvinutejších trhoch – v nemecky hovoriacich krajinách, kde sú vo vzdelávaní výrazne pred nami.

Platformu ešte stále nevieme tak dobre monetizovať, priestor na to je obrovský. Aj napriek tomu, že si zatiaľ berieme len malý kúsok, darí sa nám medziročne rásť o 20 – 30 %.

Je zvláštne, že ste si hneď trúfli na rozvinuté krajiny, keď sú v ponuke napríklad Bulharsko, Rumunsko či Ukrajina, kde by mohol byť dopyt výraznejší. 

Dôvod je ten,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie