Denník N

Môže bývalý Kotlebov spojenec vyzbrojiť štát? Naď čelí otázkam, prečo nekupuje samopaly od Kuracinu

Jaroslav Kuracina je prvý slovenský podnikateľ, ktorý vyvinul a sériovo vyrába samopaly. Foto - GP/Kuracina
Jaroslav Kuracina je prvý slovenský podnikateľ, ktorý vyvinul a sériovo vyrába samopaly. Foto – GP/Kuracina

Minister obrany hovorí, že nemá problém sa s Kuracinom stretnúť. Pokiaľ však robí proti nemu kampaň v konšpiračných médiách, tak možnej spolupráci nepomáha.

Vo svete je bežné, že sa vlády snažia kupovať zbrane v prvom rade od domácich výrobcov. Česká zbrojovka z Uherského Brodu prezbrojila ručnými zbraňami takmer celú českú armádu.

Etablovaného výrobcu ručných zbraní má aj Slovensko. Je ním firma Grand Power podnikateľa Jaroslava Kuracinu zo Slovenskej Ľupče, ktorá zamestnáva viac než 100 ľudí. Pri nákupoch zbraní pre vojakov či policajtov však naše vlády doteraz oslovovali zahraničné zbrojovky.

„Hoci licenciu máme od roku 2002, štát s nami doteraz žiadny obchod neurobil. Nevadí, žijeme hlavne vďaka privátnym zákazníkom, ktorí sa na naše zbrane pozerajú inak než ovplyvniteľní úradníci,“ komentuje tento fakt Kuracina.

Úspešný konštruktér

Firma Grand Power sa pôvodne profilovala ako výrobca pištolí, z nich najznámejší je typ K-100, ktorý Kuracina vyvinul ako mladý konštruktér ešte v Považských strojárňach.

Následne v roku 2015 uviedla na trh, ako vôbec prvá slovenská firma, aj vlastný samopal nazvaný Stribog, ktorý dnes vyváža predovšetkým na americký trh.

Kuracina je  známy aj vďaka svojim verejným aktivitám. Podporoval a v župných voľbách aj kandidoval za Kotlebovu ĽSNS, ktorá združuje viacerých násilníkov a neonacistov.

Aj preto je obľúbencom kotlebovských a dezinformačných webov, ktoré mu pomáhajú, keď si potrebuje s niekým vybaviť osobný spor.

Proti ministrovi

Najnovšie sa pustil tento zbrojár do ministra obrany Jaroslava Naďa z OĽaNO. Dôvodom je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jaroslav Naď

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie