Denník N

Po hviezdach z top 10 trénuje Slováka Kleina: Taktika na Federera je úplne triviálna

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď v roku 2010 Tomáš Berdych počas cesty do finále Wimbledonu vyradil Rogera Federera aj Novaka Djokoviča, trénoval ho Tomáš Krupa. Teraz vedie Lukáša Kleina.

Roky sa rozhovorom vyhýbal, českí športoví novinári z neho boli zúfalí. „Ako tréner hráčov prvej desiatky som bol pod veľkým tlakom,“ vysvetľuje Krupa, ktorý má reputáciu prísneho trénera. Dostal preto prezývku „vojak“.

Dočítate sa:

  • ako sa pripravuje víťazná taktika na Rogera Federera vo Wimbledone;
  • v čom sa líšila práca s „robotom“ Tomášom Berdychom a impulzívnou Barborou Strýcovou;
  • vďaka čomu dokázal Dominik Hrbatý zdolávať svetové jednotky;
  • prečo by z Lukáša Kleina mohol byť slovenský Radek Štěpánek.

Tenisové zväzy na celom svete by chceli poznať český recept na úspech v ženskom tenise. Ako je možné, že sa vám neustále darí vychovávať špičkové hráčky?

Sú za tým rodičia a takmer vždy otec. Práve on má vplyv na väčšinu našich výborných tenistiek. Otcovia v Česku vedia na svoje dcéry zatlačiť. Je na nich vidieť, že už v mladom veku odtrénovali veľmi veľa hodín.

Otcovia stoja za úspechmi, ale aj za niekoľkými smutnými životnými osudmi. Vo svete je známych viacero prípadov, keď rodič svojím tlakom dcére skôr ublížil, spomeňme napríklad Austrálčanku s balkánskymi koreňmi Jelenu Dokičovú. Stretli ste sa počas kariéry s niečím podobným?

Nejaké prípady sú aj v Česku, hoci by som ich nerád konkretizoval. Niekedy to rodič prepískne, aj keď si myslí, že koná v dobrej viere. Ženská duša je krehká, keď sa to s tlakom preženie, môže sa stať nešťastie. Bohužiaľ, občas sa to stane.

V ženskom tenise má hráčka často aj troch trénerov za rok. Dlhoročné spolupráce sú zriedkavé. Čo na to hovoríte?

Vyplýva to z toho, že hráčka platí trénera. Keď sa nevydarí začiatok spolupráce, má moc hneď ho vyhodiť. Dievčatá sú navyše často ovplyvňované okolím – rodičmi, priateľom, sponzorom či agentom. Tréner potrebuje čas, aby ovplyvnil hru. Nie vždy ho dostane. Polroka je na progres málo.

V jednom rozhovore ste povedali, že mužský a ženský tenis sú iné športy. Ako ste to mysleli?

Je to stále tenis, hoci s odlišnými emóciami. Ženy sú jednoducho iné ako muži. Nemôžem povedať, že im úplne rozumiem – nielen v športe, ale aj celkovo. Z pozície trénera som sa stále snažil pripraviť športovca na zápas, no pri ženách som musel vnímať inú emočnú, fyzickú aj hernú stránku. Bola to pre mňa obrovská zmena, ale časom som sa na ňu celkom adaptoval a napokon to bolo prínosné aj z hľadiska trénerských informácií.

Ako ste niesli prechod od Tomáša Berdycha, ktorého volali pán Vyrovnaný, k impulzívnej Barbore Strýcovej?

Spätne na to spomínam veľmi rád. Bára bola taká divoká, že som nikdy nevedel, čo sa bude diať o hodinu a už vôbec nie, čo bude zajtra, o týždeň alebo nebodaj o mesiac. Musel som byť veľmi koncentrovaný a všímať si, s akou náladou príde ráno, aby som vedel, ako sa zhruba bude odohrávať pracovný deň.

Viete, aké to je pripraviť víťaznú taktiku na Rogera Federera vo Wimbledone. Čo na to treba?

Bude to znieť úplne triviálne: Musíte ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie