Denník N

High 5ive: Tiché telo, kričiace plamene. Thích Quảng Đức, Jan Palach a ďalšie cesty protestu

Foto - Malcolm Browne
Foto – Malcolm Browne

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Oheň stúpal z človeka. Sedel úplne pokojne, nepohol ani svalom a nevydal žiadny zvuk. Je 21. august a moje asociácie prúdia od „spriatelených“ tankov k Janovi Palachovi a k ďalším obrazom v pamäti. Patrí k nim fotografia, na ktorej budhistický mních Thích Quảng Đức najradikálnejším spôsobom protestuje proti politickému útlaku. Stáva sa z neho pochodeň.

Vzniká séria fotografických záberov, ktoré rozhýbu politickú hladinu. Obraz tichého tela kričiaceho plameňmi sa zároveň zažerie do podvedomia. Fotograf Malcolm Browne za ne v roku 1963 získal Pulitzerovu cenucenu World Press Photo. Ikonický záber stále žije a putuje aj popkultúrou. Mnohí ho poznajú z obalu platne skupiny Rage Against the Machine.

*

Ako si pripomínať traumatické udalosti? Aj o tom som sa nedávno rozprával s architektmi z ateliéru N/A, ktorí sa dostali do finále súťaže CE.ZA.AR. A to svojou obnovou vojenského cintorína v Banskej Bystrici. Hlavným prvkom riešenia je kovový monument, ktorý je trochu dom, socha, pamätník a pútač súčasne. Láka človeka niečo urobiť a čosi sa dozvedieť.

V debate padlo aj meno architekta Johna Hejduka, podľa ktorého návrhov vznikli dve umelecké diela venované pamiatke Jana Palacha (Dům sebevraha a Dům matky sebevraha). Tiež balansujú na pomedzí sochy a budovy. Do domu matky môžete vstúpiť a pozrieť sa „jej očami“ na synov osud. Keď budete najbližšie v Prahe, vyskúšajte to.

Foto – Jaro Zastoupil – Gampe

*

Karel Gott v roku 1977 podpísal antichartu a zároveň naspieval pieseň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie