Denník N

Milan Majerský je novým predsedom KDH. Hlinu za podpredsedu nezvolili, Majerský ho vo vedení nechcel

Milan Majerský. Foto - TASR
Milan Majerský. Foto – TASR

Podpredsedami sa stali ľudia, ktorých navrhoval Majerský – Marián Čaučík, Igor Janckulík a Tomáš Merašický.

Kresťanskodemokratické hnutie si v sobotu na sneme zvolilo nového predsedu Milana Majerského. Do funkcie kandidoval ako jediný. Majerský vystriedal Alojza Hlinu, ktorý sa po prehratých parlamentných voľbách funkcie predsedu vzdal. Vedením hnutia bol od marca dočasne poverený Pavol Zajac.

Majerský získal 278 z 326 hlasov delegátov. K jeho voľbe zagratulovali aj Igor Matovič z OĽaNO či Veronika Remišová zo Za ľudí.

Nový predseda konzervatívcov je od roku 2017 aj predsedom Prešovského kraja, predtým pôsobil ako primátor Levoče. V KDH doteraz zastával funkciu podpredsedu.

Na post podpredsedu teraz kandidoval Alojz Hlina, no neuspel so ziskom 109 hlasov. Hlina zatiaľ neodpovedal na otázku, či zo strany odíde. „KDH je demokratická strana, treba rešpektovať výsledok volieb,“ reagoval pre médiá.

Majerský vo svojom prejave na sneme otvorene povedal, že Alojza Hlinu by vo vedení hnutia nechcel a spolupráca s ním by bola ťažká. „Máme odlišný pohľad na to, ako viesť komunikáciu v hnutí a ako hnutie reprezentovať. Preto si myslím, že by nebolo dobré, keby sme boli spolu vo vedení KDH,“ povedal Majerský.

Bilbord Milana Majerského, ktorý vyzýval východniarov v Bratislave prísť domov voliť. Foto – Facebook Alojza Hlinu

Dodal, že Hlina by mal ostať aktívnym členom hnutia, ale na inej úrovni. Majerský by si ho vedel predstaviť v klube bývalých predsedov či ako kandidáta na primátora Bratislavy. Hlinu ako podpredsedu odmieta, pretože by nechcel „dvojcestné“ vedenie. „Nechcel by som byť predsedom, ktorý neustále vysvetľuje kroky či vyhlásenia svojich kolegov,“ dodal v prejave Majerský.

Hlina sa ospravedlňoval

Alojz Hlina vystúpil s emotívnym príhovorom, v ktorom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

Slovensko

Teraz najčítanejšie