Denník N

To dieťa už nie je tvoje. Schéma, podľa ktorej v Ugande odtrhli deti od matiek a dali ich na nelegálne adopcie

Dieťa v Kampale, hlavnom meste Ugandy. Ilustračné foto - TASR/AP
Dieťa v Kampale, hlavnom meste Ugandy. Ilustračné foto – TASR/AP

USA uvalili finančné sankcie a vízové obmedzenia na dvoch sudcov a dvoch právnikov, ktorí sa spolupodieľali na nelegálnych adopciách detí z Ugandy do USA.

Väčšinou to bolo tak, že do komunity prišli „nejakí bieli ľudia,“ ktorí hľadali deti v núdzi, aby im finančne pomohli dostať sa z biedy a zabezpečili im lepšie vzdelanie.

Niekedy sa hovorilo o internátnej škole vzdialenej asi hodinu od Kampaly, hlavného mesta Ugandy. Niekedy sa hovorilo rovno o škole v USA.

„Tu to podpíšte a vaše dieťa pôjde do dobrej školy. Máte jedinečnú príležitosť,“ hovorievali chudobným a negramotným matkám, keď im do rúk strkali perá na podpis.

Deti mali chodievať pravidelne domov na návštevy. Ani jedno nikdy neprišlo.

Je nemožné presne spočítať, koľko detí z Ugandy bolo takýmto spôsobom odtrhnutých od svojich matiek a určených na adopciu do USA, kde bol dopyt po deťoch zo zahraničia vysoký. Napríklad v roku 2013, čo bol rok s najväčším počtom adopcií z Ugandy, odtiaľ do USA prišlo 276 detí. Koľko z nich nelegálne, to sa asi nikdy nedozvieme.

Schéma však bola jasná. Namiesto sľubovanej školy deti okamžite umiestnili do detských domovov, odkiaľ ich ponúkli na adopciu do zahraničia. Niektoré umiestnili do sirotincov a vystavili im falošné doklady o tom, že ich rodičia sú mŕtvi, hoci neboli. V takom prípade bola adopcia ešte jednoduchšia.

„Ani ich biologickí rodičia, ani autority o tom nevedeli. Stáli za tým manažéri detských domovov a právnici. Na druhom konci, pri odovzdávaní detí a finalizovaní dokumentov, boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie