Denník N

Faerský novinár: Či ste futbalista, alebo pápež, Faerčanov zaujíma len zdravie ľudí

Sigurjón Einarsson. Foto - archív S. E.
Sigurjón Einarsson. Foto – archív S. E.

Futbalisti Slovana sa po týždni vrátili domov. Zápas 1. predkola Ligy majstrov proti Klaksvíku mali odohrať v stredu, no po pozitívnom teste ich fyzioterapeuta ho presunuli na piatok. Podmienkou bolo, že na Faerské ostrovy muselo vycestovať kompletne nové mužstvo.

Lenže aj v náhradnom tíme Slovana bol koronavírus – nakazeným hráčom v druhej výprave bol Marek Rigo. Zápas sa tak zrušil, definitívne rozhodnutie o kontumácii padne v pondelok.

„Sektor zdravotníctva je v severských krajinách mimoriadne efektívny. A nejaký náhodný futbalový zápas ho nemôže ohroziť!“ hovorí pre Denník N novinár Sigurjón Einarsson, ktorý sa špecializuje na futbal z Faerských ostrovov.

V rozhovore hovorí aj:

  • prečo sa podľa neho Ivan Kmotrík ml. správal ako „5-ročné dieťa v cukrárni“;
  • ako vnímali situáciu Faerčania a kedy začali byť nahnevaní;
  • či sú na Faerských ostrovoch naozaj také prísne opatrenia;
  • aký dôležitý je pre miestnych futbal;
  • či by mal Klaksvík proti Slovanu šancu.

Ako ste vnímali udalosti z posledných dní?

V prvom rade by som rád povedal, že pre futbalových fanúšikov na Faerských ostrovoch to bol naozaj pozoruhodný týždeň. Môžem sa len domnievať, že aj na Slovensku ide o tému číslo jeden. Na Faerských ostrovoch nechcel tento scenár nikto – všetci sme pre dobro futbalu dúfali, že sa rozhodne na trávniku, nie za stolom v švajčiarskom Nyone.

Generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml. počas týždňa opakoval, že faerské úrady sa snažili „všemožne zabrániť“ zápasu. Čo na to hovoríte?

Som z toho zmätený. Všimol som si kritiku na sociálnych sieťach… lenže my sme už päť rokov po sebe severskou krajinou s najvyššou transparentnosťou a najnižšou mierou korupcie na celom svete! Takže to tvrdenie je absolútny nezmysel!

Poviem vám jedno naše príslovie. „Zlodej si myslí, že kradnú všetci.“ Táto stará dánska múdrosť hovorí o paranoji zlodeja v dôsledku jeho vlastných činov. Možno by si ju mal prečítať pán Kmotrík a prestať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

ŠK Slovan Bratislava

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie