Denník N

Bielorusi na Karlovom moste: Je to otázka času, no Lukašenko skončí

Živá reťaz na Karlovom moste. Foto N - Dávid Pásztor
Živá reťaz na Karlovom moste. Foto N – Dávid Pásztor

Pred 31 rokmi sa obyvatelia Estónska, Lotyšska a Litvy spojili v živú reťaz po celom pobreží Pobaltia, aby podporili boj za nezávislosť od sovietskeho režimu. V nedeľu toto gesto zopakovali mnohí Bielorusi žijúci v zahraničí, aby sa spojili a podporili ich krajanov v Minsku a ostatných mestách.

V nedeľu v Minsku napriek hrozbe zásahu silových zložiek proti režimu protestovalo viac ako stotisíc ľudí. Približne 250 českých Bielorusov sa v tom čase držalo za ruky na pražskom Karlovom moste a spievalo bieloruskú hymnu na podporu tých doma.

Živá reťaz za „oslobodenie od diktatúry“ sa konala okrem Prahy aj v Kyjeve či vo Vilniuse, kde sformovali až 32 kilometrovú reťaz ľudí na hranici s Bieloruskom.

Bielo-červeno-biely Karlov most

Do centra pražského turizmu sa už vrátili ľudia zo zahraničia. V nedeľu tesne pred šiestou hodinou podvečer sa to na Karlovom moste hemžilo turistami, ľudí s bielo-červeno-bielymi vlajkami oblečených v bielych odevoch však prehliadnuť nešlo.

Valeria, 24 ročná študentka z Bieloruska, postávala na začiatku mosta vo vášnivej ruskojazyčnej debate. Po oslovení zneistela. „Budete potrebovať aj meno?“ spýtala sa. Po dodaní, že krstné meno postačí, sa rozhovorila. „Verím, že celá situácia sa zmení a z môjho hľadiska je to len otázka času,“ odpovedá Valeria na otázku o zmysle protestov v Bielorusku.

Živá reťaz za Bielorusko. Foto N – Dávid Pásztor

Protestujúci naprieč Karlovým mostom sa zhodli: Je nevyhnutné, aby sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie