Denník N

Od roku 2004 klesla populácia hlucháňa na Slovensku takmer o polovicu

Od roku 1985 preukázateľne zaniklo minimálne 178 tokanísk.

Autorka vizuálu je výtvarníčka a galerijná pedagogička

Autorom textu je reportér Daniel Vražda

Tetrov hlucháň je najväčší kurovitý vták na zemi. Žije v lesoch od Európy až po Rusko. Najviac jedincov žije v Škandinávii, pobaltských štátoch, Bielorusku a Rusku.

V dôsledku straty a fragmentácie vhodných biotopov počet hlucháňov klesá, niektoré lokálne populácie vyhynuli.

Dôvody? Plocha vhodná na život sa hlucháňovi zmenšuje, klimatická zmena mu neprospieva a tlak predátorov rastie.

Pokles o polovicu od vstupu do EÚ

Aktuálna veľkosť populácie hlucháňa hôrneho na Slovensku je 664 až 926 jedincov, čo znamená pokles od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ohrozené druhy

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie