Denník N

Foodbloger Čoje: Gastronomické dedičstvo Bratislavy nie sú bryndzové halušky, ale pečeň a prívarok

Daniel Feranec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Daniel Feranec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Som proti „slovak-washingu“ Bratislavy, vraví foodbloger Daniel Feranec alias Čoje. Slováci sem patria a dnes tvoria drvivú väčšinu obyvateľov, ale historicky to tak nebolo. Bratislava je spätá aj s maďarskou, nemeckou a so židovskou históriou a to sa týka aj jedla.

Daniel Feranec (38) patrí k najznámejším slovenským blogerom o jedle. V rozhovore hovorí:

  • aký je rozdiel medzi „slovenským“ a „bratislavským jedlom“,
  • kam sa ísť najesť počas road tripu po Slovensku,
  • ako reštauračný biznis ovplyvnila korona,
  • ale aj o tom, ako sa kedysi kamarátil s poslancom Ľubošom Blahom.

Nelezie vám ešte na nervy, keď sa vás niekto spýta, kam sa ísť najesť?

Veľmi toho v poslednom čase pribúda, ale snažím sa odpoveď sformulovať vždy opatrne. Preto premýšľam nad tým, že by som vypracoval kvíz, podľa ktorého sa k tomu človek dopracuje…

… takého pavúka?

Áno, áno. Som tomu čoraz viac naklonený. Predtým som uvažoval nad mapou, ale pri mape rozhoduje to, kde človek práve je a čo má v okolí. Takýto kvíz by vyfiltroval odpoveď podľa toho, na čo má človek chuť a či chce ísť na večeru s frajerkou alebo s niekým iným. A premýšľam aj nad tým, nakoľko by bolo drzé, keby som ten kvíz podmienil napríklad poslaním esemesky za 50 centov. Aby to bolo aspoň trochu zárobkové, aj keď nie veľmi. Lebo tieto rady, kam sa ísť najesť, mi už zaberajú pomerne veľa času.

Nestačilo by ľudí odkazovať na vaše staršie príspevky na Instagrame?

To je trochu zradné, lebo tie príspevky často nie sú aktuálne počas dlhšieho obdobia. Keď sa mi pripomenie nejaký môj príspevok spred dvoch rokov, málokedy má veľa spoločného s pravdou. Stáva sa to pri špecializovaných podnikoch,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Koronavírus

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie