Denník N

Polícia a vojaci pri nácviku zadržiavania utečencov strieľali, chýbali len vrtuľníky

Ostrý nácvik. Foto -TASR
Ostrý nácvik. Foto -TASR

Policajný prezident hovorí, že naše zaisťovacie tábory sú plné na 80 percent a naši policajti sú pripravení strážiť srbsko-maďarskú hranicu.

Na horizonte vojenského cvičiska na Kolíňanskom vrchu pri Nitre sa najprv objavili prevádzači a hneď za nimi veľká skupina imigrantov. Po zásahu ozbrojených zložiek a prestrelke zaistili utečencov a odviezli zraneného.

Cvičenie polície a armády zamerané na zvládnutie masívneho prílivu utečencov sa začalo bez vrtuľníka Mi-17, pretože lety týchto strojov zastavili po utorkovej nehode až do vyšetrenia. Prevádzači aj imigranti sú len figuranti a nacvičovanie zásahu so streľbou má od bežnej reality zachytávania utečencov na Slovensku ďaleko. Ak sa polícii u nás podarí imigrantov zachytiť, nachádza ich zväčša vo vlakoch alebo v autách a pri ich zadržaní k takýmto dramatickým situáciám nedochádza.

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Vo vojenskom priestore včera „utečenci“ strážení políciou a vojakmi s bielymi ochrannými rúškami na tvárach najprv dostali čísla a prešli očistnými stanmi so sprchami s dezinfekčnými zmesami.

Prvá lekárska prehliadka oddelí chorých a potenciálne nakazených. Teplotu merajú bezkontaktne, považujú to za zásadné. Všetci, ktorí majú nad 38 stupňov, sú izolovaní. Vlastne stačí jeden a celá skupina ide do karantény.

Utečencov preberá migračný úrad a cudzinecká polícia, do Kolíňan si priviezli aj počítače, majú rúška a rukavice. Všetko prebieha podľa predpisov a v duchu slovenskej azylovej politiky: zisťuje sa totožnosť, zem pôvodu, odtlačky prstov, porovnanie s databázami, či už boli niekde zadržaní, prípadne hľadaní. A potom by nasledovalo vyhostenie, alebo azylové konanie. Naši úradníci otvorene hovoria, že slovenské úrady sa primárne snažia imigrantov vyhostiť.

Pozor na nákazu. Foto N - Daniel Vražda
Pozor na nákazu. Foto N – Daniel Vražda

Hovoria aj to, že najťažšie je zisťovanie národnosti. Utečenci nekomunikujú, lebo nechcú, alebo nerozumejú. Pre celý proces je nevyhnutný tlmočník.  Utečencov, ktorí požiadali o azyl, previezli do migračného tábora. Konflikt medzi utečencami vyriešila policajná zásahová jednotka. Cvičenie bolo naozaj komplexné.

Zaisťovacie tábory sú takmer plné

V reáli väčšina ilegálnych migrantov putuje do zaisťovacích policajných táborov v Medveďove a v Sečovciach, kde je režim podstatne prísnejší, a čakajú len na vyhostenie.

„Zaisťovacie tábory sú naplnené na 80 percent. Zajtra sa budeme radiť, čo urobíme v prípade, ak sa naplnia. Problém je v návratovej politike. Ak my prijmeme pätnástich z Česka, odíde nám len približne polovica do Maďarska. Maďari si plnia všetky záväzky, len im to trvá dlhšie,“ hovorí policajný prezident Tibor Gašpar.

Ohlásil aj posilnenie obvodného oddelenia v Gabčíkove o desať ľudí, trnavskí policajti budú hliadkovať častejšie v oblasti a pripravené budú aj pohotovostné jednotky z Trnavy a z Nitry. To súvisí s našou výpomocou Rakúsku, ktorému pre preplnenosť ich táborov vypomôžeme prevzatím 500 utečencov. Tí budú ubytovaní u nás, prejdú však rakúskym azylovým procesom a po pár mesiacoch zo Slovenska odídu.

„V zásade si myslím, že netreba hľadieť na migrantov ako na ľudí, ktorí prídu porušovať verejný poriadok. Hovoríme o extrémnych situáciách, ktoré môžu nastať, a chceme byť na ne pripravení,“ vyhlásil Gašpar.  Premiér Robert Fico v posledných mesiacoch viackrát varoval, že s utečencami, ktorí prichádzajú do Európy, môže prísť aj vlna terorizmu.

Cvičenie bolo neočakávané

Keď ministerstvo obrany ohlásilo pred niekoľkými týždňami spoločné cvičenie armády a polície Nový horizont, označilo ho za neočakávané. Minister obrany Martin Glváč vyhlásil, že bezpečnostná situácia nie je ideálna, preto treba preveriť pripravenosť bezpečnostných zložiek na vlnu utečencov.

Policajný preziden Tibor Gašpar. Foto - TASR
Policajný prezident Tibor Gašpar. Foto – TASR

Nový horizont s približne dvesto vojakmi a ďalšou stovkou podporného personálu pripravili za menej ako mesiac. Hliadkovanie na hranici, zásah proti prevádzačom, postavenie záchytného utečeneckého tábora, evidencia a selekcia utečencov pracovníkmi migračného úradu, zdravotná pomoc, ale aj zabezpečenie poriadku.

Vojaci a policajti sa pripravovali na migračné vlny už aj približne pred rokom na cvičení Zelená vlna 2014 v Kamenici nad Cirochou. Stanový tábor pre tristo utečencov s poľnými posteľami, kuchyňou, jedálňou, toaletami a kaplnkou postavili za dva dni. Podobný pre päťnásobný počet ľudí dokážu vybudovať za 16 dní.

Takmer 1 500 vojakov precvičovalo okrem stavania táborov aj potláčanie vzbúr a ochranu objektov.

Pred dvomi týždňami cvičili zachytávanie utečencov v ťažko prístupnom teréne aj príslušníci Oddelenia krízového manažmentu Vojenskej polície. V ťažkom teréne Kráľovej Lehoty hliadkovali, zachytávali utečencov, transportovali ich do záchytných táborov a chránili strategický zdroj pitnej vody.

Naši policajti budú strážiť srbsko-maďarskú hranicu

Policajný prezident hovorí, že Slovensko plot na južnej hranici nepotrebuje. Nedávno rokoval s maďarským kolegom o pomoci slovenských policajtov na maďarsko-srbskej hranici.

„V tejto chvíli určite plot nepotrebujeme. Situácia na hranici s Maďarskom, na vnútornej hranici Schengenu, nie je taká, aby sme museli prijímať až takéto opatrenia. Sme dohodnutí na pomoci, ako má Rakúsko a Nemecko. Chceme, aby naši policajti išli pomáhať strážiť srbsko–maďarskú hranicu. Z poverenia ministra som už podpísal memorandum o spolupráci pri kontrole vlakov z Budapešti na Nové Zámky,“ povedal Gašpar.

Najväčší počet migrantov, ktorí prechádzajú cez našu hranicu, je práve vlakom z Maďarska a autami. Spolupráca je otázkou medzivládnych dohôd. Naši policajti by nemali právomoci ako na území Slovenska.

„Bolo by to niečo také, ako slovenskí policajti v chorvátskych letoviskách,“ vysvetľuje policajný prezident.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie