Denník N

Koalícia si už všíma aj whistleblowerov. Kandidátov na šéfa ich úradu si vypočujú ministri

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

(Aktualizované) Ak by to politici mysleli so svojimi sľubmi vážne, Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti sme tu už dávno mohli mať. Zákon s ním počíta rok a pol.

V predchádzajúcom volebnom období to bola podľa deklarácií koaličných aj opozičných politikov top téma: boj proti korupcii a ochrana tých, čo sa proti nej postavia. Ukázalo sa však, že politici to až tak vážne nemysleli. Inak by už Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, teda whistleblowerov, dávno fungoval. Stále je len na papieri.

Hoci záujem o post predsedu bol veľký a uchádzači predviedli na vypočutiach dobré výkony, úrad dodnes nemá predsedu, ktorý by celú inštitúciu vybudoval a viedol. Výber budúceho šéfa bol v roku 2019 aj na začiatku tohto roku ukážkou toho, ako by verejné vypočutia mali vyzerať. Prvé kolo dokonca inšpirovalo ústavnoprávny výbor a určilo aj trend vypočúvania kandidátov na ústavných sudcov.

Úrad sa svojho šéfa aj tak nedočkal. Komisia síce dvakrát vybrala dvoch kandidátov, ale poslanci z nich budúceho predsedu nezvolili, pretože ho odignorovali, respektíve sa k reparátu už ani len nedostali.

Po voľbách pritom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Úrad na ochranu whistleblowerov

Slovensko

Teraz najčítanejšie