Denník N

Zvýšme vlhkosť v triedach a možno nebude treba zavrieť školy. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Prasesh Shiwakoti
Ilustračné foto – Unsplash/Prasesh Shiwakoti

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby COVID-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom peer-review, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, čo vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Testy zo slín budú fungovať

Každodenné údaje o počte nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 budú ešte dlho určovať politické rozhodnutia a tým aj náš bežný život. Cieľom vedcov je preto vyvinúť takú diagnostickú procedúru, ktorá by bola rýchla, spoľahlivá a pohodlná, teda pre obe zúčastnené strany čo najpríjemnejšia.

Podľa najnovšej štúdie publikovanej v časopise Journal of Clinical Microbiology, s ktorou prišli vedci z Univerzity v Utahu, poskytujú sliny zozbierané samotnými pacientmi rovnako spoľahlivé diagnostické výsledky ako výtery zo zadnej časti nosohltana a hrdla dlhým tampónom, ktoré vykonávajú zdravotníci.

Skoršie štúdie dospeli k podobným záverom, ale na výrazne menšom počte pacientov. Odoberanie slín je nepochybne omnoho príjemnejšie ako výter. Navyše sa tým zníži riziko nakazenia zdravotníkov.

Tých, ktorým by bolo zaťažko zbierať aj vlastné sliny do ampulky, určite poteší správa, že vedci vyvinuli prototyp zariadenia, ktoré umožní neinvazívnu detekciu koronavírusu vo vydýchnutom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie