Denník N

Wikileaks, Fico a utečenci

Foto - TASR
Foto – TASR

Ak sme na chvoste Únie v počte prijatých utečencov, je to preto, že sme nechceli poskytnúť „skutočnú“ pomoc.

Slovensko nemusí prijať stovky utečencov, lebo už sme zobrali ôsmich väzňov z Guantánama. Nevieme, či to Robert Kaliňák naozaj povedal poslancom bezpečnostného výboru, ako to začiatkom roka tvrdil Daniel Lipšic, a ak to aj povedal, či je to pravda. Ale tá časť WikiLeaks, kde sa dá prečítať, ako Fico, Lajčák a Kaliňák v novembri 2009 rokovali s americkým vyslancom pre zatvorenie Guantánama Danom Friedom, je poučná aj pre dnešnú utečeneckú krízu. Niekoľko citátov:

– „Fico jasne potvrdil, že súhlasí, aby Slovensko prijalo troch väzňov, a zároveň dodal, že prijatie len jedného by v danej situácii bolo len ‚symbolické‘, kým prijatie troch vyjadruje ‚skutočný‘ súhlas.“ Je jasné, ako citlivo Fico vníma symboliku čísel. Ak sme na chvoste Únie v počte prijatých utečencov, je to preto, že sme nechceli poskytnúť „skutočnú“ pomoc. Iné vlády môžu byť uspokojené tým, že sme pomohli s Guantánamom, ale cudzím občanom to nevysvetlíte.

– „Fico a Fried sa rovnako dohodli, že predtým, než vec verejne oznámia, Spojené štáty kontaktujú lídra slovenskej opozície Dzurindu, aby zabránili akémukoľvek použitiu danej veci v slovenskej volebnej kampani 2010.“ Keby sa dnes chcel niekto dohodnúť s opozíciou na tom, že téma utečenectva sa nebude politicky zneužívať, niet komu zavolať. Respektíve, treba volať desiatim ľuďom s protichodnými názormi, z ktorých na polovicu sa nedá spoľahnúť. Už aj pomoc s Guantánamom, ktorá bola aj zodpovedná, aj dávala dokonalú politickú logiku, vidí dnes Lipšic ako „prejav zvláštnej servility“. Ak by sem smeroval väčší počet utečencov, opozícii by určite praskli nervy a Fica by roznosili.

– „Kaliňák dodal, že slovenská vláda nezaznamenala prakticky žiadnu negatívnu odozvu na kubánske premiestnenie alebo dočasné prijatie stovky Palestínčanov. Rovnako neočakával, že situácia by mohla vyvolať domáci politický problém, ak sa v nej bude postupovať správne.“ Bývali časy, kedy sem mohli prísť stovky cudzincov alebo keď sme dokonca mohli prijať aj ľudí, ktorí boli aspoň na chvíľu podozriví z terorizmu, a nenastala žiadna masová hystéria.

Tie časy sú, žiaľ, zrejme preč.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie