Denník N

Čo ak sa nakazí cyklista, čo čakať od Sagana a čo s divákmi? Otázky a odpovede pred Tour

Peter Sagan v rúšku pred klasikou Strade Bianche. Foto - TASR/AP
Peter Sagan v rúšku pred klasikou Strade Bianche. Foto – TASR/AP

V sobotu 29. augusta sa v Nice začne Tour de France, ktorá bude prvým masovým športovým podujatím po prepuknutí pandémie koronavírusu. Tento ročník bude v mnohom úplne iný než uplynulé. Prinášame vám otázky a odpovede na základné otázky o pandemickej Tour.

V článku sa dozviete:

  • čo sa stane, ak sa cyklista nakazí koronavírusom;
  • či budú organizátori kontrolovať divákov pri trati;
  • prečo Bora-Hansgrohe s nomináciou zariskovala;
  • kto by mohol bojovať s Petrom Saganom o zelený dres;
  • prečo Ineos nevzal na preteky Chrisa Frooma.

Prečo sa Tour de France koná, keď sa v mnohých európskych krajinách vrátane Francúzska rozbieha druhá vlna pandémie?

Hlavným dôvodom je ekonomický model cyklistiky, ktorá je závislá od Tour de France. Na Tour môžu tímy získať najväčšie odmeny a sponzori im platia, aby boli vidieť na televíznych obrazovkách práve počas jediných masovo sledovaných pretekov.

Po obnovení cyklistickej sezóny sa navyše na žiadnych pretekoch nevyskytlo toľko prípadov koronavírusu, že by organizátori museli preteky ukončiť.

Zabudnúť nesmieme ani na význam Tour de France pre Francúzsko. Tour sa doteraz nekonala iba počas svetových vojen a Francúzi chcú dať najavo, že svoje slávne preteky zvládnu usporiadať aj v ťažkých časoch.

Ako veľmi sa koronavírus šíri medzi cyklistami?

Kriticky to vyzeralo už na prvých významnejších pretekoch po obnovení sezóny Okolo Burgosu. Tím UAE Emirates z pretekov na poslednú chvíľu odhlásil troch kolumbijských cyklistov, ktorí prišli do kontaktu s nakazenou osobou. Tím Israel Start-Up Nation z rovnakého dôvodu odhlásil dvoch jazdcov.

Dodatočné testovanie celého pelotónu však žiaden prípad neodhalilo a preteky nakoniec prebehli bez problémov. Ak sa už koronavírus medzi cyklistami objaví, ide väčšinou o individuálne prípady. Tímy sa snažia fungovať v akýchsi bublinách a izolovať kontakty prípadných pozitívnych.

V tíme Ineos Gernadiers sa napríklad nakazil Talian Leonardo Basso a tím následne izoloval ďalších troch talianskych cyklistov, ktorí s ním trénovali. Bora-Hansgrohe z preventívnych dôvodov neodporučila Petrovi Saganovi štart na spoločných majstrovstvách Česka a Slovenska.

V nominácii tímu Astana na Tour je Kanaďan Hugo Houle, ktorý mal pozitívny test po augustových pretekoch Okolo Poľska. Následné dva testy mu však vyšli negatívne, rovnako ako test na protilátky.

Čo ak sa na Tour predsa len niekto nakazí?

Organizátori si v takom prípade stanovili prísne pravidlá. Jeden pozitívny prípad ešte nič neznamená, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie