Denník N

Budú diskutovať na webe, stretnú sa neskôr. Začína sa Globsec v ére koronavírusu

Foto – Globsec
Foto – Globsec

V stredu sa začína druhá fáza konferencie Globsec. Organizátori počas pandémie prichystali sériu online diskusií, v októbri bude nasledovať posledná fáza, ktorá sa uskutoční priamo v Bratislave.

Pôvodne sa mal konať v máji a organizátori očakávali, že do Bratislavy príde viac ako tisíc účastníkov z celého sveta. Tak ako každý rok.

Účasť na konferencii Globsec potvrdilo niekoľko premiérov, prezidentov, vysokí predstavitelia EÚ a NATO aj prezident Microsoftu. Pandémia koronavírusu však zmenila situáciu a Globsec sa tento rok musel čiastočne presunúť do virtuálneho priestoru.

Globsec v upravenej podobe štartuje dnes a takzvaná digitálna fáza bude trvať tri dni. Naplánovaných je dvadsať diskusií a jednou z hlavných tém bude, logicky, pandémia a to, ako ovplyvní svet.

Všetky diskusie budú organizátori vysielať prostredníctvom svojho Facebooku a YouTube kanálu. Zaregistrovaní účastníci dostanú aj možnosť klásť otázky a kontaktovať ďalších participantov.

Trendy, ktoré zmenia svet

Globsec sa do online priestoru začal posúvať už v uplynulých mesiacoch. Pred spustením aktuálnej fázy prebiehal trojmesačný brainstorming, počas ktorého odborníci diskutovali o dôsledkoch pandémie a snažili sa identifikovať dôležité trendy, ktoré budú formovať svet.

Debát sa zúčastnili aj Miroslav Lajčák, bývalý poľský premiér Jan Krzysztof Bielecki či analytik Ian Brzezinski.

Výsledkom je niekoľko kľúčových trendov, medzi ktorými sú návrat národného štátu a spochybňovanie globalizácie, rastúci tlak na systém západných demokracií, urýchlenie digitálnej revolúcie či infodémia, čiže dramatické šírenie dezinformácií.

Veľkou témou je aj verejné zdravotníctvo ako nový rozmer bezpečnosti.

Analytici Globsecu hovoria, že svet, ktorý vzíde z krízy, bude potrebovať nové modely fungovania ekonomiky, politiky aj spoločnosti vo všeobecnosti.

O svete po pandémii sa budú v prvej online diskusii v stredu o 15:00 rozprávať estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová a známy analytik a odborník na zahraničnú politiku Robert Kaplan. Obaja patria medzi najväčšie mená digitálnej konferencie.

Okrem nich sa v diskusiách objaví aj námestník amerického ministra zahraničných vecí pre európske záležitosti Philip Reeker či bývalá letecká inžinierka NASA Anita Senguptová, ktorá bude hovoriť o misii na Mars.

Online debatu o kľúčových trendoch doplnia aj aktuálne témy – napríklad dianie v Libanone, prelomová mierová dohoda medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi a protivládne demonštrácie v Bielorusku.

Pôvodne mal byť hlavnou témou tohtoročného Globsecu vstup do nového desaťročia a snaha nájsť spôsob, ako diktovať témy počas nasledujúcej dekády, nie iba reagovať na krízy, ktoré vznikajú. Potom však prišla kríza historických rozmerov.

Prezident Globsecu Róbert Vass v máji pre Denník N povedal, že pandémia spôsobila transformačnú krízu, ktorá urýchľuje trendy. Preto sa konferencia zameriava hlavne na aktuálnu situáciu.

„Hlavným motívom konferencie bude obnova sveta po pandémii a to, aké ponaučenie by sme si z tejto krízy mali zobrať. Celá konferencia teda bude o trendoch, ktoré priniesol COVID-19,“ vravel Vass.

Bude aj konferencia

Na trojdňovú digitálnu fázu nadviaže konferencia, ktorá je naplánovaná na 7. a 8. októbra. Namiesto 1 200 hostí však na ňu príde iba niekoľko stoviek ľudí. Ďalší sa pripoja online.

V priebehu toho istého týždňa sa uskutoční aj Tatra Summit, ďalšia vlajková konferencia Globsecu, ktorá je viac zameraná na ekonomiku.

„Nechceme uberať na kvalite diskusií, preto sme prešli na hybridný formát, vďaka ktorému môžeme zapojiť do debát svetových lídrov a expertov, hoci nemôžu prísť na Slovensko,“ uviedol v máji Vass.

Zatiaľ nie je vylúčené, že ľudia, ktorí prídu na podujatie do Bratislavy, budú musieť predložiť negatívny test na COVID-19. Do záverečnej fázy tohtoročného Globsecu ešte zostáva mesiac a pol, no organizátori sú v kontakte s Úradom hlavného hygienika a konzíliom epidemiológov.

„Na základe ich vstupov nastavujeme takzvaný zdravotný protokol konferencie tak, aby sme čo najviac znížili riziko nákazy,“ uvádza organizácia s tým, že všetci členovia organizačného tímu, stážisti aj personál dodávateľov, budú otestovaní krátko pred konferenciou.

Organizátori očakávajú, že časť hostí sa bude môcť zúčastniť fyzicky, no pripravujú sa aj na verziu, že celé podujatie sa presunie na internet – ak sa epidemiologická situácia zhorší.

„Účastníci z krajín, odkiaľ nebude možné pricestovať do Bratislavy, budú aktívne diskutovať prostredníctvom online platformy. V prípade, že by sa situácia dramaticky zhoršila a neumožnila by fyzické konanie podujatia, 15. ročník GLOBSEC 2020 Bratislava Forum sa uskutoční celý vo virtuálnej forme,“ uviedli pre Denník N.

Pripravujú odporúčania

Globsec avizuje, že diskusie, ktoré prebehnú od 26. do 28. augusta, budú prepojené prostredníctvom moderného virtuálneho štúdia a počas nich využijú interaktívne prvky.

S konceptom trendov, ktoré budú hrať dôležitú úlohu pri globálnom vývoji, bude Globsec pracovať aj naďalej. Organizácia pripraví komplexnú správu, v ktorej trendy nielen pomenuje, ale príde aj s odporúčaniami pre jednotlivé štáty a Európsku úniu.

Publikáciu, ktorá identifikuje takzvané megatrendy, Globsec zverejňuje každý rok. Vlani medzi osem kľúčových trendov zaradil napríklad zväčšujúcu sa priepasť medzi mestom a vidiekom, hrozby pre demokraciu, spochybňovanie transatlantického partnerstva či roztrieštenie straníckych systémov v európskych štátoch.

Vlani na Globsecu vystúpil aj končiaci prezident Andrej Kiska. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Globsec

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie