Denník N

Peter Šulej: Snažím sa vytvoriť nové príbehy a v zásade je jedno, či sú vymyslené alebo pravdivé

Foto - Petra Fornayová
Foto – Petra Fornayová

Peter Šulej zavŕšil trilógiu a s románom Fytopaleontológia sa dostal do užšieho výberu adeptov na cenu Anasoft litera.

„Je to hra, zneistenie, kde by nemalo byť jasné, kto ten text napísal, či tá umelá inteligencia, ktorá ho vyskladala zo všetkých možných textov, alebo to bol autor,“ hovorí Peter Šulej, autor románu Fytopaleontológia.

Po dvoch básnických trilógiách ste dokončili aj trilógiu románovú. Ste človekom trilógií, píšete ich zámerne, alebo sa rodia v priebehu písania či dokonca ich uzavriete až ex post?
Čo sa týka tých básnických trilógií, tam nešlo o zámer, neboli plánované. Išlo o knižky z 90. rokov, chcel som ich nejako „zabaliť“ a názov Prvá trilógia sa mi zdal byť celkom zaujímavý. Ďalšie zbierky boli z nultých rokov a všetky mali modrú obálku, tak som ich nazval Modrá trilógia. Ale čo sa týka románovej trilógie, tá bola takto plánovaná. Základné dejové línie som vymyslel vopred, čiže vedel som začiatok, vedel som, ako sa to asi bude končiť, čo sa tam ide odohrávať, aké budú postavy a kam sa budú uberať. Mal som to rozvrhnuté tak, že História bude mapovať ešte záver socializmu a turbulentné 90. roky, román Spolu nulté roky s presahom do desiatych a Fytopaleontológia súčasnosť až budúcnosť.

Ktorý z románov tejto trilógie sa vám písal ľahšie či ťažšie, ak to takto možno vôbec pomenovať?
Myslím si, že každý autor od románu k románu rastie, aspoň čo sa týka toho remesla, takže mne sa určite najlepšie písala záverečná Fytopaleontológia, kým, naopak, najväčšie problémy som mal s písaním Histórie. Je pravda, že už predtým som vydal novelu i poviedky, ale História bol môj románový debut a môžem povedať, že som sa pri nej dosť vytrápil. Ďalšie dve časti trilógie sa mi už písali stále ľahšie a ľahšie.

O tejto trilógii sa píše, že sa každá z jej častí dá čítať aj samostatne. Ak je to tak, aký bonus má potom čitateľ, ktorý si ich poctivo prečítal v chronologickom poradí?
Posledný román to, samozrejme, uzatvára, čiže vlastne niektoré súvislosti z románov HistóriaSpolu sa dajme tomu inak nasvietia. Vlastne ide o nejakú ďalšiu rovinu čítania tých kníh.

Fytopaleontológia rozhodne nie je bežný názov. Vy ste však tento výraz použili už aj v básnickej zbierke Nódy. Čím vás láka toto slovo?
Fytopaleontológia funguje vo viacerých úrovniach. Je to jednak metafora toho vymierajúceho ľudstva v roku 2087,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie