Denník N

Týždeň v NHL: Nie je to o šťastí. Poučená Tampa je vo všetkom lepšia než Boston

Hokejisti Tampy Bay. Foto - TASR/AP
Hokejisti Tampy Bay. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

v uplynulom týždni sa rozbehlo druhé kolo play-off, ale viac než o hokeji sa hovorilo o protestoch proti rasizmu. NHL sa pripojila k ostatným severoamerickým ligám a na dva dni prerušila súťaž.

V dnešnom súhrne sa dozviete, čo je Hokejová aliancia za rôznorodosť a aké má ciele, v čom sa oproti minulosti zmenila Tampa Bay a akú kauzu vyrobil agent brankára Marca-Andrého Fleuryho.


1. NHL proti rasizmu

V Spojených štátoch opäť eskalovali protesty proti rasizmu a opäť sa premietli aj do sveta športu. Príčinou bola streľba polície na Afroameričana Jacoba Blaka v meste Kenosha. Policajti Blaka zatýkali, a keď sa skláňal do auta, jeden z nich naňho sedemkrát vystrelil.

Štyri náboje Blaka zasiahli do chrbta a všetko sa to odohralo pred jeho troma malými synmi, ktorí sedeli na zadných sedadlách auta. Blake prežil, ale podľa jeho rodiny a právnikov ochrnul v dolnej časti tela a možno už nebude chodiť.

Okolnosti prípadu sa ešte len dostávajú na verejnosť, podľa súdnych záznamov štátu Wisconsin bol na Blaka vydaný zatykač za sexuálny útok tretieho stupňa a polícia tvrdí, že v aute mal nôž. Nič z toho však nevysvetľuje, prečo naňho jeden z policajtov vystrelil sedemkrát.

Video zo zásahu sa v stredu objavilo na sociálnych sieťach a všetky veľké americké súťaže vrátane bejzbalovej MLB a basketbalovej NBA zareagovali protestným štrajkom a odložením zápasov.

Výnimkou bola NHL, ktorá pred stretnutím Tampy Bay a Bostonu na obrazovkách nad ľadom na pár sekúnd premietla nápis „Ukončite rasizmus“, a potom sa hralo ako za bežných okolností.

Kde bol Chára? pýtal sa novinár. Vágna reakcia vyvolala kritiku viacerých popredných hokejových novinárov. Luke Fox zo Sportsnetu písal o tom, že NHL je naozaj v bubline a že „premeškala príležitosť postaviť sa za sociálnu spravodlivosť“.

Ešte ostrejší bol Scott Burnside z portálu The Athletic, ktorý kritizoval vedenie ligy, komisára Garyho Bettmana či trénerov Tampy Bay a Bostonu Jona Coopera a Brucea Cassidyho. Burnsida sa však najviac dotklo, že sa neozval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie