Denník N

Shell, IBM alebo zase SkyToll? NDS hovorí, kto má šancu v mýtnom tendri

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový mýtny systém sa rozdelí na menšie zákazky, aby popri SkyTolle či Kapschi mali šancu aj iní uchádzači, napríklad IT firmy.

Jedna firma vybuduje systém na riadenie výberu mýta a potom ho odovzdá štátu. Druhá zabezpečí palubné jednotky a softvér, ktorým bude spracovávať dáta o prejazdených úsekoch. A tretia vybuduje zákaznícke služby, čiže pokryje uzatváranie zmlúv s dopravcami alebo reklamácie, a potom ich bude aj prevádzkovať.

Môžu to byť tri rôzne firmy.

Alebo všetky tri zákazky zabezpečí opäť jeden dodávateľ, ako je to dnes.

Podstatný rozdiel oproti aktuálnemu stavu je ten, že o niektoré časti mýtneho systému sa môžu uchádzať nielen špecializovaní prevádzkovatelia mýtnych systémov, ako je slovenský SkyToll alebo rakúsky Kapsch, ale aj rôzne iné firmy.

Podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku spoplatnenia a informačných technológií Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Jaroslav Ivanco v rozhovore vysvetľuje, kto všetko sa môže do tendrov zapojiť.

Kontext: NDS plánuje nákup nového mýtneho systému rozbehnúť na jeseň a nasadiť ho chce po roku 2022, keď vyprší zmluva s firmou SkyToll. Pripúšťa možnosť, že to nestihne, a chce sa dohodnúť so SkyTollom na spolupráci v prechodnom období.

SkyToll mýto prevádzkuje od roku 2010, ale štátu odviedol len zhruba polovicu vybraných peňazí. Druhú si necháva pre seba.

Aké firmy budú môcť súťažiť o nový mýtny systém?

Bude to vo svojom charaktere telekomunikačný systém, aký bežne dodávajú IT firmy. Tým, že sme oddelili systém kontroly, zákaznícke služby, palubné jednotky s výrobou hardvéru, výrazne sme zmenili charakter z hľadiska komplexity.

Zostala dodávka IT systému, ktorý má na starosti telekomunikačné operácie. Súťaž o dodávku tejto časti systému môže byť preto veľmi veľká. Veľké IT firmy majú na to dokonca hotové frameworky (softvérové rámce – pozn. red.). Môžu prísť, rozbaliť ten framework, v ktorom už je vyvinutý platobný systém, CRM systém (systém riadenia vzťahov so zákazníkmi – Customer Relationship Management) a podobne, a za pár mesiacov ho nakonfigurovať.

Napríklad ktoré firmy to môžu byť?

IBM, Accenture. Je viac firiem, ktoré pôsobia na tomto trhu a implementujú to, prípadne si najímajú ešte aj slovenské firmy.

A čo klasické mýtne firmy, ako je SkyToll, Kapsch? V akej budú pozícii a o čo budú podľa vás súťažiť?

Ony tie systémy už majú. Takže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Mýto

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie