Denník N

Nikto nie je v bezpečí, ak nie sú v bezpečí všetci. Férový prístup k vakcíne proti koronavírusu ohrozuje očkovací nacionalizmus

Laboratórny technik zo spoločnosti mAbxience v Garine v Argentíne. Firma pracuje na výrobe experimentálnej vakcíny vyvinutej Oxfordskou univerzitou. Foto – AP
Laboratórny technik zo spoločnosti mAbxience v Garine v Argentíne. Firma pracuje na výrobe experimentálnej vakcíny vyvinutej Oxfordskou univerzitou. Foto – AP

Ako si svet rozdelí obmedzený počet vakcín proti novému koronavírusu a prečo je zlé, ak by sa vakcíny nedostali aj do chudobných krajín? Podľa Ministerstva zdravotníctva SR sa u nás bude očkovať „vo dvoch líniách“ – najprv zdravotníci či seniori, potom všeobecná populácia.

Zatiaľ čo bohaté štáty už urobili predobjednávky na viac ako dve miliardy dávok vakcín proti novému koronavírusu, v chudobnejších krajinách nákup vakcíny viazne.

Odborníci pritom upozorňujú, že „pandémie sa nezbavíme, ak sa jej nezbavíme všade“, cituje magazín Nature Marka Feinberga, ktorý pracuje na vývoji vakcíny v spoločnosti Merck.

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus minulý týždeň povedal, že „potrebujeme zabrániť očkovaciemu nacionalizmu“, a dodal, že organizácii záleží na tom, aby bola vakcína dostupná pre každého.

Keď 14. augusta v Spojenom kráľovstve oznámili nákup 90 miliónov dávok vakcíny od dvoch výrobcov, britská vláda povedala, že obchod „zaistí spravodlivý a rovný prístup vakcíny po celom svete“, nevysvetlila však ako. „Ak vykúpite všetky zásoby, je pokrytecké hovoriť, že ste za rovný prístup. Lebo ste za rovný prístup k tomu, čo zostalo,“ komentuje pre Nature rozhodnutie britskej vlády Brook Baker, ktorý sa na Northeastern University v Bostone zaoberá dostupnosťou liekov.

Riaditeľ WHO hovorí, že treba zabrániť očkovaciemu nacionalizmu. Zdroj – WHO/Facebook

Bezohľadný svet

Hoci OSN upozorňuje, že „sme v tom všetci spolu“, vedec a lekár Joel Lexchin z Torontskej univerzity pre Conversation píše, že situácia okolo vakcín proti novému koronavírusu pripomína skôr „bezohľadný svet“ (z angl. dog-eat-dog world).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Povinné očkovanie

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie