Denník N

Zdieľajte, kým to nezmažú. Dezinformácie o koronavíruse vytvárajú falošný pocit urgencie, vraví psychológ

Psychológ Jakub Šrol pôsobí v Ústave experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Foto N – Tomáš Benedikovič
Psychológ Jakub Šrol pôsobí v Ústave experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Foto N – Tomáš Benedikovič

Možnosť šíriť informácie na sociálnych sieťach predbehla našu schopnosť rozlišovať, ktoré informácie sú viac alebo menej spoľahlivé, hovorí psychológ z SAV.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako ľuďom pomôcť, aby sa zorientovali v záplave informácií o koronavíruse;
  • prečo niektorí ignorujú vedecký konsenzus a spoliehajú sa skôr na senzáciu na okraji;
  • či súvisí viera v konšpiračné teórie s nedôverou v štátne inštitúcie.

Nebojujeme v prípade koronavírusu len s pandémiou, ale aj infodémiou?

Ak pod infodémiou rozumieme pretlak informácií, ktorý sťažuje hľadanie riešenia problému, potom áno, čelíme infodémii. Človek sa v záplave informácií nevyzná, nevie, čomu má veriť, a je zmätený. Táto situácia umožňuje šírenie dezinformácií a hoaxov.

Je koronavírusová infodémia niečím špecifická?

Vo všeobecnosti platí, že ak sa objaví nejaký veľký problém, spolu s ním sa objavia aj dezinformácie. Pre koronakrízu je špecifické to, že má globálny rozmer a týka sa takmer každej krajiny na svete. Pre zdravotnícke či medicínske hoaxy platí, že sa často šíria rýchlejšie ako iné hoaxy. Ľudia majú pocit, že sú ohrození, tak sledujú veľa informácií a veľa ich šíria.

Prečo sú zdravotnícke hoaxy tie najrozšírenejšie?

Máte pravdu, že zdravotníckych hoaxov je naozaj veľa. Píše o tom aj váš kolega Vladimír Šnídl v knihe Pravda a lož na Facebooku. Možno dominujú preto, že zdravie sa týka nás všetkých a je to niečo, čo si všetci ceníme. Ak si myslíme, že sme našli článok, ktorý píše o účinnej prevencii proti koronavírusu, šírime ho, lebo to považujeme za dôležité, keďže ide o zdravie.

Nie je to aj preto, že keď je reč o zdraví, týka sa to života a smrti, takže je z evolučného hľadiska pochopiteľné, že na správy o zdraví sme mimoriadne citliví?

Áno, v mozgu nám akoby automaticky klikne, že ide

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Omyly mysle

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie