Denník N

Pavel Novotný: Kufrík s ricínom existuje, zbabrala to tajná služba

Pavel Novotný. Foto - archív P. N.
Pavel Novotný. Foto – archív P. N.

Kontroverzný starosta pražskej časti Řeporyje Pavel Novotný rozpráva, prečo divoký štýl jeho voličom vyhovuje. Aj po vyhostení ruských diplomatov ho stále stráži polícia.

Bývalý bulvárny novinár Pavel Novotný je starostom pražskej mestskej čast Řeporyje. Česko striedavo zabáva a pohoršuje svojimi fotografiami a vyjadreniami, pre ktoré už viackrát čelil trestným stíhaniam či trestom. V rozhovore opisuje svoj prístup k starostovaniu, ale aj vyrovnávanie sa s ruským tlakom. Tvrdí, že ricín, s ktorým údajne prišiel do Česka vyhostený ruský diplomat, naozaj existuje.

„Keď Řeporyje s niekym rokujú, správam sa ako blázon, odchádzam z miestnosti a hádžem veci po ľuďoch,“ hovorí Novotný. Rozprávame sa:

  • prečo sa nebojí vyhrážok, ktorých dostáva veľa;
  • o ruskom kufríku s jedom;
  • prečo nemá rád komunistu Zdeňka Ondráčka a kamaráti sa s hovorcom prezidenta Jiřím Ovčáčkom.

Máte ešte ochranku?

Ešte stále.

V akej forme?

Môžem vám povedať, že mi asi pred mesiacom zmenili dôvod. V tom čase skončila ochranka aj pánovi primátorovi (Zdeňkovi Hříbovi – pozn. red.) a aj pánovi Kolářovi (starosta MČ Praha 6 – pozn. red.).

Je to pre maketu granátu, ktorú ste dostali poštou?

Pre políciu to bola posledná kvapka. Dostávam veľmi drsné vyhrážky, aj keď som ich viacero polícii neodovzdal, ale bolo to na hrane už dlhší čas. V tej atrape, samozrejme, nebol biely prášok. Ale áno, nový dôvod na ochranku je v súvislosti s poštou, ktorú dostávam. Chcel by som však upokojiť všetkých politikov, že keď im chodia podobné listy, nič im nehrozí.

Prečo ste si tým istý?

Možno hrozí, ale ak by mi niekto chcel niečo urobiť, nenapíše to do listu. Kto sa vyhráža, ten neublíži.

Marian Kočner?

(smiech) Dobrá poznámka. To je vtipné, dám to na Twitter. Kočner… No vy ste už iný kraj. Ste trochu divokejší, u vás sa nevyhráža, u vás sa rovno hryzie. Minulý rok som dostal takú vyhrážku, tak som sa poďakoval za ponuku a nato koncom roka predsedovi ODS Petrovi Fialovi prišiel list, kde bolo napísané, že mi zabijú celú rodinu. Problém bol, že kriminalisti prišli k nám domov a manželka vtedy zistila pár vecí. Napríklad že otváram poštu v rukaviciach a oslovujem kriminalistov krstnými menami. A ten list sa jej veľmi nepáčil, kriminalisti sa ju snažili upokojiť, že mi takíto neublížia. Ten, kto ma chce zabiť, ma zabije, nebude to predsa písať predsedovi Fialovi. No a keďže ten list bol vo forme emailu, tak som poprosil kriminalistov, nech mi chytia toho, kto to písal. A došlo na to, čo mi vraveli – že ak chytia páchateľa, budem sklamaný.

Kto to bol?

Bol to 66-ročný dôchodca z Veselí nad Moravou. Pri výsluchu plakal (napodobňuje plač): „Ja som len chcel, aby pán

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie