Denník N

Dane za každú cenu

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Ľudia ostanú pri cigaretách, ktoré im síce budú škodiť viac ako alternatíva, ale do štátnej kasy prinesú viac daní.

Autor je analytik INESS

Po troch rokoch je na stole opäť zvyšovanie dane z tabaku. V angličtine označovaná „sin tax“, voľne preložené „daň z hriechu“. Podobne ako daň z alkoholu či piva. Verejnosť vníma tieto dane ako spôsob, akým spotrebitelia návykových látok „platia“ za svoje hriechy.

Pravdou je, že fajčiari platia veľa. Jedna škatuľka denne znamená 2,2 eura denne, fajčiar na dani z tabaku za mesiac zaplatí ekvivalent 50 percent zdravotných odvodov z priemernej mzdy. Lenže táto daň nevznikla ani kvôli zdravotníctvu, ani kvôli odrádzaniu fajčiarov od návyku. Ich poslaním je plniť štátnu kasu, a tak končia aj v nákupoch stíhačiek, predražených diaľniciach, platoch učiteľov a len veľmi malá časť z nich sa v podobe odvodov za poistencov štátu dostane do zdravotníctva. Daň z tabaku pritom ročne generuje viac ako 750 miliónov eur a keby bola skutočne príjmom poisťovní, mali by takmer o pätinu zdrojov viac. To sa však nestane.

V návrhu na vyššie sadzby dane nenájdeme žiadne zdôvodnenie zvyšovania sadzby. Žiadny odkaz na analýzu, ktorá by poukazovala, že narástla spotreba zdravotníckej starostlivosti fajčiarmi, a teda sa 50-percentná pokuta musí zvýšiť. Daň z tabaku tvorí stabilných 6 až 7 percent príjmov štátneho rozpočtu a zvyšovanie sadzieb slúži na to, aby toto percento nekleslo.

Fajčiari majú v tomto smolu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie