Denník N

Bol v prvej línii protestov, našli ho obeseného na strome. Nikto v meste neverí, že sa zabil sám (reportáž z Bieloruska)

Anžalika Kuchto, matka Mikitu Kryvcova, neverí, že jej syn spáchal samovraždu. Foto - Deník N
Anžalika Kuchto, matka Mikitu Kryvcova, neverí, že jej syn spáchal samovraždu. Foto – Deník N

Bol futbalovým fanúšikom a otcom dvoch malých detí. Ale tiež voličom, ktorý bol presvedčený, že mu ukradli hlas. Možno sa už nikdy nikto nedozvie, kto Mikitovi Kryvcovovi utiahol slučku okolo krku: či to bol on sám alebo niekto, kto je pri obrane režimu Alexandra Lukašenka ochotný dopustiť sa aj vraždy.

„Tam hore budeš v dobrých rukách,“ hovorí útla žena celá v čiernom. Plače. Stojí nad hrobom, v ktorom je rakva prikrytá červeno-bielo-červenou vlajkou. Tou, ktorá je hlavným symbolom bieloruskej opozície a občianskeho protestu.

V rakve leží jej syn Mikita Kryvcov. Pozostalí už naberajú do dlaní hlinu, keď mladík z davu smútočných hostí zvolá: „Táto je jeho! Dajte mu ju so sebou.“ A vhodí do hrobu ešte jednu bieloruskú vlajku. Starostlivo zloženú. Tú, ktorá možno Mikitu Kryvcova stála život. Tú, s ktorou sa vydal sám proti policajtom.

Tesne po dvanástej hodine sa na Ulici Janka Kupalu č. 50 začali zhromažďovať ľudia. Niektorí niesli v postsovietskom priestore obľúbené mohutné umelé vence, iní mali v rukách bielu ružu. Mnohí prišli s deťmi. O jednej ich bolo toľko, že časť cesty bola neprejazdná. Nikto zo šoférov sa nehneval, nikto netrúbil. Všetci vedeli, že v Maladzečne pochovávajú muža, ktorý sa postavil režimu na odpor.

Príbeh dovtedy úplne neznámeho Mikitu Kryvcova sa začal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie