Denník N

Videl som, ako týrajú ľudí. Taliansky novinár opisuje šesťdesiat hodín v bieloruskej väznici

Cela v bieloruskom väzení, v ktorej bol zavretý Claudio Locatelli. Foto - archív C. L.
Cela v bieloruskom väzení, v ktorej bol zavretý Claudio Locatelli. Foto – archív C. L.

Dali nás do betónovej klietky a bili ľudí, vraví Claudio Locatelli, ktorého zadržali počas protestov v Bielorusku.

Bola nedeľa 9. augusta a Bielorusi očakávali výsledky prezidentských volieb. Všetko nasvedčovalo tomu, že pozícia Alexandra Lukašenka je najslabšia od roku 1994, keď prvýkrát vyhral voľby.

Zároveň málokto pochyboval o tom, že bieloruský diktátor je ochotný zájsť veľmi ďaleko, aby sa pri moci udržal aj po 26 rokoch. Potom prišli oficiálne výsledky a Lukašenko prekvapil aj ľudí, ktorí predpokladali, že voľby nebudú férové. Vraj získal až 80 percent hlasov.

Opozícia aj ľudia boli zhrození a vyšli do ulíc.

V Minsku bol v tom čase aj Claudio Locatelli, taliansky novinár na voľnej nohe a aktivista. V minulosti sa stal známym aj vďaka tomu, že sa pridal ku kurdským milíciám YPG a v Sýrii s nimi bojoval proti Islamskému štátu.

Aj tentoraz sa ocitol v centre diania. Do Bieloruska prišiel na preteky Spartan, no ako novinár prirodzene sledoval aj dianie v krajine. Okolnosti ho zaviedli do centra mesta, kde sa zhromažďovali ľudia, ktorí sa rozhodli vzoprieť režimu.

Locatelli už zažil demonštrácie v mnohých krajinách, no keď išiel na tie v Minsku, nečakal, že sa stane jedným z ľudí, ktorí na vlastnej koži pocítia represie.

Skončil vo väzení, kam ho z protestov dovliekla polícia. V cele, ktorá mala rozmery štyrikrát štyri metre, strávil šesťdesiat hodín a na slobodu sa dostal až po tom, čo zasiahlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie