Denník N

Bez rúšok a medzi davmi v baroch. Španielsko sa nepoučilo a v počte nových infekcií predbehlo aj USA

Ľudia v katalánskom meste Vilafranca de Penedes čakajú v rade, idú sa dať otestovať na COVID-19. Ilustračné foto - TASR/AP.
Ľudia v katalánskom meste Vilafranca de Penedes čakajú v rade, idú sa dať otestovať na COVID-19. Ilustračné foto – TASR/AP.

Generálny lockdown, ako sme zažili v marci, teraz nie je vhodným riešením. Musíme zatvárať selektívne, hovorí prezident organizácie Médicos del Mundo (Lekári sveta).

Veľké reklamné pútače na autobusových zastávkach už viac ľudí nelákajú na zľavy na topánky a oblečenie v obľúbených španielskych nákupných centrách. Najnovšie tam svieti veľký návod, ako nenosiť rúško.

„Nie, nedávaj si ho dole, keď rozprávaš. Nie, nenos ho pod nosom. Nie, nestrkaj si cez rúško prsty do úst. Nie, nenos ho ako šatku pod bradou.“

Tipy, ktoré sa oplatí počúvať dokola. Zvlášť keď človek vidí, ako ľudia tie rúška počas horúcich dní nosia.

Španielsko od začiatku epidémie nového koronavírusu COVID-19 v krajine hlási podľa údajov ministerstva zdravotníctva takmer 430-tisíc prípadov nákazy. Z toho viac ako 86-tisíc pribudlo za posledné dva týždne.

V čase, keď sa počítalo s tým, že čísla sa budú držať na nižších úrovniach.

„Počítalo sa s tým, že počet nových prípadov začne pribúdať, keď sa ľudia začnú vracať z dovoleniek, pôjdu do práce, deti sa vrátia do školy, a keď vonkajšie teploty klesnú a ľudia začnú tráviť viac času v interiéroch ako vonku. Vnútri sa vždy respiračné ochorenia šíria rýchlejšie ako vonku,“ vysvetlil v rozhovore pre Denník N prezident organizácie Médicos del Mundo José Félix Hoyo Jiménez.

Zvrtlo sa to však skôr. Španieli si v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie