Denník N

Epidemiológ Pavelka: Mestá už zatvárať nebudeme, zameriame sa na ohniská nákazy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V utorok prepla Bratislava svoj epidemiologický semafor zo zelenej farby rovno na červenú, čo dalo obyvateľov hlavného mesta do pohotovosti. Majú Bratislavčania panikáriť? Môžu ešte navštíviť rodinu v regiónoch? 

Bratislava bude vždy rizikovejším regiónom, je to mesto s väčšou hustotou, s väčším počtom obyvateľov. Práve preto by mali Bratislavčania niesť ešte väčšiu zodpovednosť za Slovensko,“ hovorí epidemiológ Martin Pavelka.

Pavelka pripravoval model semaforu najprv pre Bratislavu, potom v tíme s ďalšími odborníkmi aj pre celý štát. V rozhovore vysvetľuje, na základe akých indikátorov sa semafor prepína – a ktoré čísla zasvietili na červeno v Bratislave.

V rozhovore sa dočítate:

  • ktorých päť indikátorov sleduje semafor,
  • prečo Bratislava preskočila oranžovú farbu,
  • prečo sa Pavelka zastáva Adama Berku,
  • či by mali Bratislavčania cestovať do iných častí Slovenska.

Rt tu je pod hodnotou jeden, nevidíme lokálne šírenie vírusu. Máme len pár jedincov, ktorí sa nakazili lokálne,” povedali ste v rozhovore pred dvoma týždňami. Dnes je v Bratislave červená fáza. Čo sa zmenilo? 

Úprimne, sám som z toho prekvapený. Nečakal som, že sa situácia zvrtne skoro zo dňa na deň. Keď sme mali takú veľkú incidenciu pred dvoma, tromi týždňami, boli to iba ľudia vracajúci sa z dovolenky. Lokálne šírenie neexistovalo alebo bolo minimálne. Do týždňa sme mali dva či tri prípady lokálneho šírenia. Taký zvrat som nečakal. Avšak nie je to bezprecedentné.

Prečo? 

Táto situácia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie