Denník N

Druhá vlna pandémie nás nespláchne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hrôzostrašný aprílový pád nášho zahraničného obchodu odišiel do učebníc. V júni sa už ekonomika začala vracať do normálu.

Ľudia milujú katastrofické filmy a apokalyptické scenáre. Kvôli väčšej čítanosti tohto článku by jeho titulok mal znieť „Druhá vlna pandémie definitívne spláchne svetovú ekonomiku do kanála“. Ale nespláchne.

Áno, počty pozitívnych testovaných na koronavírus prudko stúpajú na Slovensku i vo zvyšku Európy. Už sú vyššie ako na jar. Ale sú aj veľké rozdiely. V Európe sa dnes testuje omnoho viac ako na začiatku pandémie. Percento nakazených z celkového počtu testovaných je podstatne nižšie ako na jar. Najviac zraniteľné skupiny, najmä seniori, sú lepšie chránení. To znamená, že nápor na nemocnice je nižší ako pri prvej vlne. Politici v Španielsku, Taliansku, Francúzsku a Nemecku už nie sú pod tlakom, aby pre kolabujúce nemocnice zatvárali rozsiahle sektory svojich ekonomík. A to je pre Slovensko dobrá správa. Pretože naša ekonomika sa bude mať len tak dobre, ako dobre sa budú cítiť spotrebitelia v západnej Európe. Milióny áut, práčok, televízorov, kotlov a tiež strojárenských produktov vyrobených na Slovensku nie sú primárne určené pre domáci trh, ale pre zahraničie. Hrôzostrašný aprílový pád nášho zahraničného obchodu odišiel do učebníc. V júni sa už ekonomika začala vracať do normálu.

V Európe lepšie ako v Amerike

Prekvapujúco, a treba povedať aj neočakávane dobre, sa začala vyvíjať ekonomická situácia v Európe.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie