Denník N

Nový predseda KDH Majerský: Úplný zákaz potratov nie je cesta, Čarnogurský je otec, treba k nemu mať úctu

Milan Majerský. Foto N – Tomáš Benedikovič
Milan Majerský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový predseda KDH a prešovský župan Milan Majerský vysvetľuje, ako cirkevný súd zrušil jeho prvé manželstvo aj svoje vzťahy s Jánom Čarnogurským.

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo si nevzal Alojza Hlinu do vedenia;
  • ako v KDH pozerajú na to, že je prvým rozvedeným predsedom hnutia;
  • kto môže za to, že sa nedostali do parlamentu;
  • či je pre hnutie prijateľný Fico a Pellegrini.

Prečo sa podľa vás KDH opäť nedostalo do parlamentu?

V kampani sa urobilo zopár chýb, hoci bola celkom slušne pripravená. Mali sme jeden z najlepších programov a dôkazom toho je, že sa v programovom vyhlásení vlády cituje práve z programu KDH. Problém bol však v tom, že nebol tento skvelý program dostatočne komunikovaný. Komunikácia vedenia bola zvolená nevhodne a príliš skoro a unáhlene sa prijala zmluva s PS/Spolu. Na takýto druh spolupráce sme sa pripravovať mali, ale určite nie pred voľbami.

Jeden z hlavných dôvodov, prečo sa do parlamentu nedostalo PS/Spolu, zrejme bolo, že kampaň nepostavili viac na vymedzení sa voči Ficovi a zabudli, že on, mafia a Kočner sú hlavnou témou volieb. Nezohralo aj v prípade KDH veľkú rolu to, že sa nesústredilo viac na súboj s Ficom a všetky body na tom vyzbieral Matovič?

Igor Matovič išiel svojou cestou. Korupcia, Smer a Fico vzbudili emóciu u Slovákov, a preto sa pre neho aj v posledných hodinách pred voľbami rozhodli.

Ale dať mu hlasy sa v posledných hodinách rozhodli určite aj vaši voliči.

Možno aj naši predchádzajúci voliči. My sme však v komunikácii s voličmi išli proti všetkým a proti všetkému a toto sa nevypláca.

Jemu sa práve toto vyplatilo.

On išiel iba proti Ficovi a Smeru.

Išiel aj proti KDH, proti PS.

Nám sa jednoducho toto nevyplatilo. Z našich interných prieskumov vyšlo aj to, že sme nemali komunikovať takým hrubým spôsobom.

Kto je podľa vás viac na vine tomu, že sa KDH nedostalo do parlamentu, Matovič alebo Hlina?

Môžeme si za to sami. Nebudem obviňovať Matoviča ani Hlinu. Stalo sa to, čo sa stať nemalo. Mali sme ísť svojou cestou, komunikovať náš program a hovoriť o ňom. Nemali sme sa za to hanbiť a myslím, že by sme boli súčasťou tejto vlády.

Prečo ste Hlinu nechceli vo vedení KDH?

Mám Alojza Hlinu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

Slovensko

Teraz najčítanejšie