Denník N

Po ďalšej streľbe odmietli v NBA nastúpiť, ohrozený je zvyšok play-off. Nehrá sa ani tenis

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

V noci zo stredy na štvrtok sa mali uskutočniť tri zápasy play-off NBA. Basketbalisti Milwaukee Bucks však ten svoj na protest bojkotovali, a tak vedenie ligy zrušilo aj zvyšné dve naplánované stretnutia.

Nekonali sa ani súboje bejzbalovej MLB a futbalovej MLS.

Vo štvrtok sa neodohrali ani zápasy tenisového turnaja Western&Southern Open v New Yorku – organizátori ich presunuli na piatok. V semifinále ženskej časti turnaja pôvodne mala chýbať štvrtá nasadená Naomi Osaková, ktorá sa odhlásila.

„Cítim, že v tejto chvíli si pozornosť zaslúžia dôležitejšie veci ako ja pri hraní tenisu,“ uviedla v stanovisku. Vo štvrtok večer oznámila, že zmenila názor a v semifinále predsa nastúpi.

Osaková aj basketbalisti protestujú proti brutálnemu policajnému zásahu na Afroameričana Jacoba Blakea, ktorého policajti strelili pred očami jeho detí sedemkrát do chrbta.

„Hovorí sa, že šport by mal byť len zábavou, ktorý pomôže Američanom zabudnúť na pandémiu, nepokoje v uliciach či ekonomickú recesiu. Hráči však využili pozornosť divákov na nastolenie témy policajnej brutality a systematického rasizmu. Výsledkom je, že sa o nej nehovorí iba v spravodajských reláciách, ale všade,“ vysvetľuje pre Denník N amerikanista Jan Beneš z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty Ostravskej univerzity.

Prečo však športovci protestujú a aké sú detaily zranenia Jacoba Blakea? Z akého dôvodu počuť najmä basketbalistov a už menej hráčov amerického futbalu? A aké boli reakcie na zrušenie zápasov?

Basketbal je väčší

Všetky zápasy basketbalovej NBA sa po prestávke spôsobenej koronakrízou hrajú v Orlande na Floride. S cieľom minimalizovať riziko nákazy sú tímy ubytované vo Walt Disney World v takzvanej „orlandskej bubline“.

Členovia mužstiev z nej až do konca sezóny nemôžu vychádzať a musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Okrem denného testovania musia napríklad myslieť na to, aby zahodili karty po tom, ako dohrajú. Richaun Holmes zo Sacramenta Kings musel ísť do 10-dňovej karantény, lebo si objednal kuracie krídla z donášky.

Ako vysvetlil športový reportér Marc Stein v podcaste New York Times The Daily, presvedčiť basketbalistov, aby do toho išli, nebolo vôbec jednoduché. Pomohla však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Protesty v USA

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie