Denník N

19 turistických tipov na málo známe miesta vo Vysokých Tatrách a okolí

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vysoké Tatry a okolie patria k najnavštevovanejším regiónom aj bez koronavírusu. Napriek tomu je v ňom množstvo cieľov, kde stretnete málokoho. Stačí sa vyhnúť miestam s lanovkami či horskými chatami. V tomto zozname preto nenájdete Hrebienok, Skalnaté pleso ani Rysy.

V spolupráci s Hiking.sk prinášame tretí diel seriálu o neopozeraných prírodných miestach, kde sa s inými turistami určite nebudete tlačiť v radoch.

Vyberieme sa do ikonických dolín – Tichej, Kôprovej a Bielovodskej. Odporučíme menej známe vrcholy, na ktoré sa oplatí vyliezť s horským vodcom. Ukážeme viacero náučných chodníkov, na ktoré sa od slávnostného prestrihnutia pásky viac-menej zabudlo. Navštívime aj južnú stranu Slovenského raja, kam sa spod Tatier dá prekvapivo rýchlo dostať autom.

Sledujte Hiking.sk na InstagrameFacebooku.

1. Rakytovské plieska

Turistická mapa, vhodné pre deti, náročnosť 1/5

Nenáročný náučný chodník neďaleko Štrbského plesa so začiatkom pri rázcestí Jambrichovo. Je možné ho absolvovať samostatne alebo zahrnúť do okruhu zo Štrbského plesa cez Jamské pleso. Prevedie vás cez les, ktorý sa obnovuje po kalamite. Popri tom si budete môcť pozrieť aj dve menšie plieska, pri ktorých má krajina takmer škandinávsky charakter. Na prelome augusta a septembra tu dozrievajú čučoriedky. Chodník je trochu zarastený, navštevuje ho totiž málokto.

2. Tichá a Kôprová dolina – okruh s výmenou bicyklov

Turistická mapa, náročnosť 3/5 (pri variante s bicyklami)

Ikonické tatranské doliny sú známe najmä vďaka boju ochranárov za ich ponechanie na samovývoj. Turisticky najzaujímavejšie sú ich horné časti – t. j. Zadná Tichá, sedlo Závory a Temné Smrečiny. Avšak vzhľadom na dĺžku dolín je to za jeden deň ťažko realizovateľná túra. V oboch dolinách je však cyklotrasa, preto odporúčame vziať bicykle a rozdeliť sa na dve skupiny. Na konci cyklotrás v oboch dolinách bicykle skryť a zamknúť. V sedle Závory sa skupiny stretnú a vymenia si kľúče. Takto budete mať horných častiach oveľa viac času. Doliny nie sú príliš strmé, šliapanie nahor nie je náročné. V Kôprovej doline sa nezabudnite zastaviť pri Kmeťovom vodopáde a zo sedla Závory nazrite aj do Hladkého sedla.

3. Batizovské pleso z Vyšných Hágov

Turistická mapa, vhodné pre trénované deti, náročnosť 3/5

Ani v top sezóne sa nemusíte obávať tejto túry vo Vysokých Tatrách, davy nestretnete. Lanovkoví dobyvatelia hôr až sem nezavítajú. Pritom nejde o žiadnu extra náročnú túru a zvládnu ju aj pohybovo zdatnejšie deti nad šesť rokov. Začiatok je vo Vyšných Hágoch, kam odporúčame sa dopraviť tatranskou električkou, keďže v okolí tejto osady sa ťažko parkuje. Žltá značka vás dovedie nie príliš strmým výstupom na Tatranskú magistrálu, ktorou je to už len kúsok k cieľu túry, k Batizovskému plesu. Za dobrého počasia je to ideálne miesto na vysokohorské leňošenie. Po magistrále viac-menej po rovine alebo miernym zostupom sa dostanete k Velickému plesu a Sliezskemu domu. Odtiaľ je možný zostup do Tatranskej Polianky po zelenej alebo Nového Smokovca po žltej značke. Odporúčame druhú menovanú možnosť.

4. Bielovodskou dolinou na Poľský hrebeň

Turistická mapa, náročnosť 4/5

Bielovodská dolina je najdlhšia ľadovcová tatranská dolina. Pre svoju severnú orientáciu v nej panujú chladnejšie podmienky aj v horúcom lete.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie