Denník N

Si cudzinec a nikdy nebudeš ako Maradona. Messi a Argentína majú komplikovaný vzťah

Messi po prehre vo finále MS 2014. Foto - tasr/ap
Messi po prehre vo finále MS 2014. Foto – tasr/ap

Väčšinu života prežil v Španielsku, doma naňho pískali.

„Musím to skúsiť znova. Je úplne jedno, koľkokrát som už padol. Je to dobrý odkaz pre deti, a to nielen vo futbale, ale aj v živote. Chcem skončiť kariéru s tým, že niečo s Argentínou vyhrám,“ povedal Lionel Messi pred rokom pred začiatkom kontinentálneho šampionátu Copa América.

S Barcelonou desaťkrát vyhral La Ligu, štyrikrát Ligu majstrov, Argentínu však nikdy k žiadnemu veľkému triumfu nepriviedol.

Krajina nevyhrala nič od Copa América v roku 1993. S Argentínou získal „len“ zlato na olympiáde 2008 v Pekingu, vo finále Copa América prehral trikrát.

Pred rokom prišlo pre Messiho ďalšie sklamanie, Argentína na kontinentálnom šampionáte vypadla v semifinále s Brazíliou.

V roku 2014 prehrala aj vo finále MS po predĺžení s Nemeckom. Messi jej na turnaji pomohol štyrmi gólmi, ale proti Nemcom počas 120 minút ani raz netrafil bránku.

Messiho vzťah s Argentínou je zložitý. Starší fanúšikovia mu vyčítajú, že nedokázal napodobniť Diega Maradonu, ktorý v roku 1986 veľkou mierou prispel k titulu majstrov sveta.

Navyše, Angličanov, v Argentíne nenávidených od vojny o Malvíny (Falklandy), potupil dvoma slávnymi gólmi – jedným krásnym po brilantnom sóle a druhým po „Božej ruke“.

Doma naňho pískali

Messi pritom z Argentíny odišiel len preto, že mu tam nedokázali zabezpečiť liečbu jeho problémového

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lionel Messi

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie