Denník N

Abe končí ako japonský premiér. Ostanú po ňom dôležité dohody aj nenaplnené sľuby

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Autor je výskumník Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií

Šinzó Abe končí vo funkcii japonského premiéra. Dôvodom sú zdravotné problémy, o ktorých sa špekulovalo už od júla, keď údajne vracal krv. Úrad vlády však vtedy tieto informácie dementoval a Abeho zdravotný stav označil za „absolútne bezproblémový“.

Špekulácie však po opakovaných lekárskych vyšetreniach pokračovali a v piatok japonské verejnoprávne médium NHK prinieslo informáciu o tom, že Abe odstupuje. Premiér to neskôr potvrdil na tlačovej konferencii.

Abe z postu premiéra pre zlý zdravotný stav odstupuje už druhýkrát. Prvý raz rezignoval v roku 2007, po rovných 12 mesiacoch vlády. Príčinou bolo chronické zápalové ochorenie sliznice hrubého čreva. Keď sa v roku 2012 stal opätovne predsedom vlády, vyhlásil, že vďaka novému lieku sa mu podarilo vyliečiť sa, a tak je pripravený vykonávať funkciu.

Začiatkom augusta mu lekári oznámili, že ochorenie je v recidíve a ďalšia liečba pod lekárskym dohľadom bude časovo náročná. Dodal, že aj napriek istému zlepšeniu nie je isté, či sa mu podarí vyliečiť sa. Preto sa rozhodol odstúpiť.

Abeho odkaz

Šinzó Abe je najdlhšie slúžiacim predsedom vlády v dejinách Japonska. Narodil sa v roku 1954 do politicky vplyvnej rodiny. Jeho starý otec z matkinej strany bol Nobusuke Kiši, premiér Japonska v rokoch 1957 – 1960.

Práve Kišiho pravicové a nacionalistické presvedčenie sa prejavilo aj na Abeho postojoch. Abe je presvedčený zástanca revízie ústavy, ktorá by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie