Denník N

Rozhovor so Saganom? Musíte ho v dobrom vyprovokovať, hovorí český novinár

Peter Sagan. Foto - TASR
Peter Sagan. Foto – TASR

Tomáš Macek z denníka Mladá fronta DNES sa pravidelne zúčastňuje Tour de France a o najslávnejších cyklistických pretekoch napísal aj rozsiahlu knihu Příběhy Staré dámy. V rozhovore, ktorý sme nahrávali pred štartom tohtoročnej Tour, sa dočítate:

  • prečo je podľa neho Sagan tímový hráč
  • čo novinárov čaká na pandemickej Tour
  • koľko káv vypijú najväčší cyklistickí kávičkári

Kedy ste sa na Tour dostali prvý raz?

V roku 2010.

Takže ste zažili aj záver kariéry Lancea Armstronga v tíme RadioShack.

Áno, s Armstrongom som zažil zvláštnu twitterovú žurnalistiku, keď sa mu už s novinármi príliš nechcelo osobne rozprávať. Iba sedel v tímovom autobuse a s výnimkou možno dvoch televízií nedával rozhovory. Asi hodinu po etape sa v tlačovom stredisku objavil Armstrongov hovorca, ktorý z diktafónu záujemcom pustil vyjadrenia Armstronga a manažéra tímu Johana Bruyneela.

Ako ste sa na Armstronga pozerali v období jeho najväčších úspechov? Verili ste mu, alebo ste ho spochybňovali?

Bolo to obdobie, keď v cyklistike všetci spochybňovali všetko. Dopingových káuz a prípadov bolo toľko, že sa nedalo veriť ani víťazovi. Dúfali ste, že víťaz je čistý, ale kdesi v mysli vám vždy blikala varovná kontrolka.

Prečo Medzinárodná cyklistická únia (UCI) Armstrongovi odobrala všetky víťazstvá a iným dopingovým hriešnikom ich ponechala?

Urobili z neho exemplárny a odstrašujúci príklad. Zároveň však zohľadnili výsledky vyšetrovania Americkej antidopingovej agentúry USADA, podľa ktorých išlo o najprepracovanejší dopingový systém v cyklistike. Navyše to bol systém, ktorý likvidoval iných ľudí a ponižoval tých, ktorí sa proti nemu postavili. Myslím si, že to všetko bolo zohľadnené vo verdikte UCI.

Máte v súčasnom pelotóne obľúbených respondentov?

Ako novinár musím byť objektívny a nemal by som nikoho favorizovať, ale určite sú cyklisti, s ktorými sa mi v minulosti dobre rozprávalo a rozhovory boli veľmi príjemné. Hneď mi napadol napríklad Dan Martin, ktorý je v rozhovoroch rovnako spontánny ako v útokoch na trati. Na nič sa nehrá, príliš nepremýšľa nad diplomatickými odpoveďami a občas z neho vypadnú perly. Takých cyklistov je však v pelotóne viac.

Dobré vzťahy mám aj s najlepšími českými cyklistami – Romanom Kreuzigerom, Zdeňkom Štybarom či Janom Hirtom, s ktorými sa rozpráva veľmi dobre. Vyslovene nepríjemnú skúsenosť nemám s nikým, aj keď ochota, prirodzene, osciluje a dostať sa k niektorým ľuďom je ťažké. Buď ich veľmi chránia tímy, alebo je problémom jazyková bariéra. Napríklad viacerí poprední Kolumbijčania hovoria iba po španielsky.

Ako sa vám pracuje s Petrom Saganom?

Peter je svojský a má veľkú charizmu. Jeho odpovede sa síce občas zdajú krátke a strohé, ale majú v sebe akúsi saganovskú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Rozhovory

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie