Denník N

Heger ukázal šéfov tímov, ktoré majú pripraviť reformy, väčšina sú jeho podriadení

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pôvodný princíp, že Európska komisia zaplatí reformy, nie náklady konkrétnych projektov, už nemusí platiť. 

Na návrhu reforiem, ktoré máme do 15. októbra poslať do Bruselu, pracuje osem reformných tímov. Ich lídrami sú prevažne odborníci z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií. V tímoch sú aj ľudia z ministerstiev, ktorých sa reforma týka.

Prípravu reforiem urýchlil európsky fond obnovy, z ktorého Slovensko môže dostať zhruba 7 miliárd eur. Peniaze sa môžu použiť len na reformy, no mechanizmus ich vyplácania ešte európski lídri a ministri financií definitívne nedohodli.

Základné oblasti, ktoré chce Matovičova vláda reformovať, pomenoval minister financií Eduard Heger na pracovných raňajkách s novinármi. Heger je reformným lídrom, s nastavením reformných procesov pomáha Peter Škodný z permanentného krízového štábu.

Základný návrh, ktorý pošle o mesiac a pol do Bruselu, by potom mala vláda rozpracovať do 15. apríla 2021.

Vláda chystá reformy v týchto ôsmich oblastiach:

  1. Fiškálna politika a verejné financie a finančná stabilita, najmä daňová a dôchodková reforma (pri daňovej reforme sa uvažuje aj o superodpočte pri odpisoch – bude sa to zrejme týkať napr. technológií spĺňajúcich parametre Priemyslu 4.0, zrejme sa zmení aj daň z nehnuteľností) – lídrami reformného tímu sú Eduard Hagara a Michal Havlát (obaja IFP, MF SR);
  2. Zelená ekonomika (zahŕňa to aj energetiku a dopravu) – Lívia Vašáková (Zastúpenie EK na Slovensku) a 

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie