Denník N

Veľa prípadov, málo úmrtí. Prečo je druhá vlna koronavírusu v Európe zatiaľ iná ako tá prvá

Európski lekári zatiaľ nie sú takí zavalení prípadmi a vyčerpaní, ako tento doktor na jar v talianskom meste Parma. Foto - tasr/ap
Európski lekári zatiaľ nie sú takí zavalení prípadmi a vyčerpaní, ako tento doktor na jar v talianskom meste Parma. Foto – tasr/ap

Správy z prvej vlny epidémie koronavírusu z niektorých európskych krajín šokovali svet. V Španielsku na vrchole na COVID-19 zomieralo denne 900 ľudí, mnohí zabudnutí v domovoch dôchodcov.

V talianskom Bergame nestíhali odvážať telá a krematóriá spaľovať obete.

V Európe sa posledné týždne denný počet pozitívne testovaných ľudí priblížil k jarným číslam. Celkovo v Európskej únii je teraz dohromady asi 20-tisíc nových pozitívnych prípadov denne, čo sú údaje ako v polovici apríla a nie veľmi ďaleko od marcového vrcholu (28-tisíc).

Španielsko napríklad už hlási denné rekordy. Tie majú aj krajiny, ktoré prvú vlnu zvládli lepšie (Slovensko, Česko, Grécko či Chorvátsko).

Napriek tomu sa počet mŕtvych zatiaľ ani len nepribližuje k jarným číslam. Španielsko hlási zhruba 30 obetí denne. V Madride sú lôžka určené pre pacientov s chorobou COVID-19 zaplnené na 13 percent. V Nemecku minulý týždeň prijali nemocnice len 275 nových pacientov s koronavírusom, menej ako týždeň predtým.

Na Slovensku bolo v stredu hospitalizovaných 73 pacientov s potvrdenou chorobou COVID-19, koncom apríla, keď sa začali zverejňovať dáta, to bolo 51.

V čom je teraz rozdiel a je vírus menej nebezpečný ako na jar?

Európska únia: potvrdené pozitívne prípady (denný priemer za 7 dní) a počet úmrtí (graf pod ním). 
Zdroj – Ourworldindata.org

Nakazených je v skutočnosti menej ako na jar

Dôvodov, prečo epidémia v Európe vyzerá teraz inak ako na jar, je viacero. Hoci sa potvrdené pozitívne prípady v mnohých krajinách približujú vrcholu z jari, v skutočnosti je na kontinente momentálne vírus zrejme oveľa menej rozšírený ako predtým.

Mnohé štáty oveľa viac testujú ako počas prvej vlny. „Nedáva zmysel porovnávať tieto čísla s číslami z marca, pretože situácia je úplne odlišná, pokiaľ ide o testovanie,“ napísala pre The Conversation francúzska epidemiologička Dominique Costagliola.

Slovensko je výnimka, keďže počet testov sa viac-menej drží v jarných číslach. V počte testov za posledný týždeň na počet obyvateľov momentálne patríme k tým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie