Denník N

Bývalý futbalista Hološko: S Kozákom som nekomunikoval ako chlap, dnes by som sa zachoval inak

Bol najlepší hráč pri najslávnejšom víťazstve Slovenska nad Českom vo futbale. Zažil majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike 2010 a mohol si zahrať aj na Eure 2016 vo Francúzsku. „Zareagoval som vtedy ako zbabelec,“ hovorí Filip Hološko.

Dočítate sa:

  • ako Ivan Kmotrík mladší zasahoval v Slovane trénerovi Martinovi Ševelovi do zostavy;
  • prečo si Hološko pokazil vzťah s Jánom Kozákom starším;
  • ako vnímal konflikty trénera Vladimíra Weissa s novinármi;
  • prečo sú najlepší futbaloví fanúšikovia v Turecku.

Mnohí futbaloví či hokejoví reprezentanti boli po návrate do slovenskej ligy sklamaní z toho, že im fanúšikovia súperov nadávali. Stalo sa to aj vám počas necelých dvoch sezón v Slovane Bratislava?

Áno, na Slovensku si nevážime slovenských futbalistov. Videl som, že funkcionári sa lepšie správajú k cudzincom. V zahraničí sme ako reprezentanti boli vážení. Keď sme sa vrátili domov, fanúšikovia súpera na nás pokrikovali a urážali nás. Nielen mňa či Stana Šestáka, ale aj Róberta Vitteka, ktorý strelil štyri gól na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike a je druhý najlepší strelec našej histórie. Bohužiaľ, sme asi taký národ.

V prvej sezóne ste boli dôležitý hráč, v druhej ste sa zo zostavy vytratili. Čo sa stalo?

Zo začiatku sa mi za Slovan hralo veľmi dobre. Potom prišiel tréner Martin Ševela a už som nedostával veľa šancí. Bol totiž ovplyvnený generálnym riaditeľom klubu Ivanom Kmotríkom mladším, ktorý mu zasahoval do zostavy. Beriem to tak, že som aspoň získal ďalšiu skúsenosť do života. Mrzí ma len jedna vec. Na jar 2018 sme sa s vedením Slovana dohodli na ukončení zmluvy a odchode do českého klubu Slovácko. Jesennú časť som však odohral ešte za Slovan a dal som po jednom góle v lige aj Slovenskom pohári. Na prvom mieste som teda mal podiel aj ja, no dodnes som nedostal medailu za titul.

Najväčšie slovo pri výbere zostavy v Slovane teda nemá hlavný tréner, ale Kmotrík?

Opísal som vlastnú skúsenosť, ale neviem, ako je to teraz. Možno sa to trochu zlepšilo. Zdá sa, že Jano Kozák mladší si spravil poriadok a mužstvo šľape. Keď niekto teraz nehrá dobre, sedí na lavičke. Tak by to malo byť.

Vo väčšine klubov ste boli spokojný. Bol Slovan najhoršia skúsenosť vo vašej kariére?

To nemôžem povedať. Ja som bol spokojný aj v Slovane. Keď ma aj tréner prestal stavať, pracoval som na tréningoch a neodflákol som ich. Dostal som naďalej za svoju prácu zaplatené a plnil som si povinnosti na sto percent.

Do Slovana ste prišli z austrálskeho FC Sydney. Dostali ste sa tam veľmi zvláštnym spôsobom. Je historka s kaviarňou a so švagrom pravdivá?

Áno, mám švagra, s ktorým som začínal v Liberci. S futbalovou kariérou mu to nevyšlo, tak odišiel na dva roky študovať do Austrálie. Zamestnal sa tam v kaviarni, do ktorej chodil jeden futbalový agent. Raz mu povedal: „Mám švagra, ktorý hrá futbal.“ Agent ho najskôr len odbil, že takého švagra má každý. Keď však spomenul, že hrám za Besiktas Istanbul, začal si o mne zisťovať informácie. Zavolal mi, a keď sa mi skončila zmluva, dohodli sme sa, že prídem hrať za Sydney.

S mužstvom ste získali austrálsky titul, ale zároveň ste v tomto období možno prišli o účasť na majstrovstvách Európy vo Francúzsku v roku 2016. Tréner Ján Kozák vás nominoval na zápas, no vy ste sa rozhodli sústrediť na klubové povinnosti. Kozák následne vyhlásil, že si pod jeho vedením už nezahráte. Keby ste mohli vrátiť čas, rozhodli by ste sa inak?

To neviem. Klub ma potreboval. Bojoval o postup do play-off a čakali nás posledné tri zápasy v základnej časti. Preto som ostal v Austrálii a neprišiel na reprezentačný zraz. Určite by som však inak komunikoval. Vtedy som sa zachoval ako zbabelec, keď som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História MS vo futbale

Liga národov

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie