Denník N

Robert Kaplan: Obama a Clinton boli priemerní prezidenti, no Trump ich prekonal

Robert D. Kaplan. Foto - John Stanmeyer
Robert D. Kaplan. Foto – John Stanmeyer

Robert Kaplan je uznávaný americký analytik a spisovateľ. Pôsobil aj ako poradca amerického ministerstva obrany, venuje sa geopolitike a americkej zahraničnej politike. Minulý týždeň bol jedným z rečníkov počas digitálnej fázy konferencie GLOBSEC.

V rozhovore hovorí o tom, že svet po pandémii čaká napätie, očakáva ho napríklad v Saudskej Arábii a Iráne.

Rozpráva tiež:

  • prečo Spojené štáty nezvládajú pandémiu a či sú v úpadku;
  • prečo si myslí, že Trump nevyhrá voľby;
  • aké príležitosti priniesla pandémia.

Pandémia koronavírusu trvá už pol roka a je zjavné, že Spojené štáty ju nezvládajú. Majú najvyšší počet potvrdených prípadov aj obetí, spoločnosť je navyše rozdelená pri opatreniach. Prečo USA počas tejto krízy zlyhali?

Sú dva hlavné dôvody. Spojené štáty sú veľmi rôznorodé. Tvorí ich päťdesiat štátov, každý z nich má svoju vlastnú vládu a suverenitu, ktorá je v mnohých smeroch veľmi výrazná. Pod kontrolou majú mnoho oblastí, do ktorých federálna vláda nemôže zasahovať. USA navyše majú obrovskú rozlohu, preto je každý štát v inej situácii a má svoje špecifiká. V takej situácii potrebujete disciplinovanú a veľmi dobre organizovanú federálnu vládu, ktorá bude tieto štáty koordinovať.

Od Bieleho domu potrebujete odhodlanie, koordináciu a technickú expertízu. Biely dom však nemal takmer nič z toho a Donald Trump úplne zlyhal. Má síce k dispozícii expertov, no nepočúva ich. Prezident navyše nebol ani lídrom. Z jeho strany to teda bolo zlyhanie, no na druhej strane si musíme uvedomiť aj to, že USA ako celok sú rôznorodejšie ako Nemecko, Francúzsko či Grécko. V tomto prípade sa na ne musíme pozerať ako na 50 odlišných štátov.

Myslíte, že Trump preto prehrá voľby?

Nevyzerá to pre neho dobre. Vždy som veril, že Trump má k dispozícii tichého voliča, ktorý zatajuje svoje politické preferencie. Mám na mysli ľudí, ktorí verejne súhlasia so všetkými, čo kritizujú Trumpa, no v súkromí volebnej plenty mu aj tak dajú hlas. To však sú približne tri percentá hlasov a Joe Biden momentálne v prieskumoch vedie o osem percentuálnych bodov, miestami je jeho náskok dokonca dvojciferný. Preto – aj ak berieme do úvahy Trumpovho utajeného voliča – je momentálne Biden favoritom.

Voľby prebehnú v čase, keď je Amerika hlboko rozdelená a súbežne zažíva viaceré krízy. Pre strednú Európu boli USA roky vzorom, dnes však ľudia čítajú o rekordnom počte obetí koronavírusu, rasizme, vidia zábery nepokojov a počúvajú o chaose v Bielom dome. Myslíte, že USA sú v úpadku, alebo ide o pohľad, ktorý je do veľkej miery ovplyvnený aj tým, ako o dianí v krajine a o Trumpovi informujú médiá?

Oboje je správne. Na jednej strane platí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Globsec

Joe Biden

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet

    Teraz najčítanejšie