Denník N

Zsuzsová a Kočner medzi kukláčmi, aj zdrvení rodičia obetí. Hlavnú cenu Slovak Press Photo má Tomáš Benedikovič za sériu Proces

Zo série Proces. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zo série Proces. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tie tváre aj fotky už možno poznáte, ale keď sú čiernobiele, fungujú inak ako na spravodajských stranách novín. Všetky vznikli na rovnakom mieste – v priestoroch Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, kde stále prebieha proces v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Rozsudok mal byť vyhlásený v auguste, predsedníčka senátu však na poslednú chvíľu posunula termín na 3. septembra.

Najsledovanejší súdny proces u nás ešte nie je uzavretý, ale už sa premietol aj do súťaže Slovak Press Photo, ktorá dnes vyhlásila držiteľa Grand Prix. Stal sa ním náš kolega – fotoreportér Denníka N Tomáš Benedikovič. Získal ju za sériu s názvom Proces.

“Videli sme aj niekoľko silných záberov v súvislosti s Covidom, ale pri rozhodovaní najviac zavážil vplyv tohto procesu na celú spoločnosť. Cenu sme udelili za kvalitu fotiek aj za to, že predstavujú v duchu zásad žurnalizmu obe strany – dobro aj zlo. Autor nakomponoval sériu, ktorá je silná vizuálne aj obsahovo. Bolo nám pomerne rýchlo jasné, že sa stane víťazom hlavnej ceny,“ povedala predsedníčka poroty, ruská fotografka a dokumentaristka Olga Kravets.

„Špeciálne sa nám páčilo, ako neskrýval fakt, že na tom procese nefotografoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie